EW 4000 Premium Corner

Nederland 4.000 jaar geleden: in de ban van brons en geweld

23 juni 2022Leestijd: 7 minuten

Een wandeling door het Nederland van vierduizend jaar geleden, waar een wonderbaarlijk nieuw materiaal bezig was alles te veranderen.

Dit is een artikel uit het vierduizendste nummer van EW. In deze uitgave van het weekblad staat het getal 4.000 centraal.

Dat er op een dag in de verre toekomst zoiets zou bestaan als een christelijke jaartelling, kon nog niemand bevroeden. Ook niet dat er vuurspuwende kanonnen zouden komen, of stoomtreinen of weekbladen. Niemand wist wat voor mensen er woonden aan de andere kant van de aarde, en dat die bolvormig was.

Wat ook weinigen bezighield, was de gedachte dat ze zich op een schakelpunt in de menselijke geschiedenis bevonden. Een extreem belangrijke periode, het ­begin van een andere wereld. Een revolutie die de gedaante had van een glanzend en sterk nieuw materiaal: brons.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.