Documentaire Premium Corner

Navalny: warm portret van politieke martelaar (****)

02 mei 2022Leestijd: 2 minuten

Wat bezielt iemand om het publiekelijk op te nemen tegen een van de machtigste dictators van onze tijd? Die vraag cirkelt boven de documentaire Navalny over de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. De Canadese regisseur Daniel Roher maakte tegelijk een warm, persoonlijk portret van een martelaar en zijn gezin, en een politieke thriller vol plotwendingen.

De lange, knappe en charismatische Navalny (45) geldt als aanvoerder van de oppositie tegen Vladimir Poetin. Aan het begin van de documentaire lacht Navalny als Roher hem vraagt of hij nog een boodschap wil achterlaten voor het Russische volk. ‘Kom op Daniel, alsof je een film maakt voor na mijn dood!’

Lees meer over de Russische oppositieleider Aleksej Navalny: niet de ideale liberaal

De twee spreken elkaar in Duitsland, waar Navalny, met vrouw en kinderen, herstelt na een mislukte moordpoging. Het levert intieme beelden op van een man die de afgelopen jaren vooral in het nieuws was als hij weer eens was gearresteerd door Poetins veiligheidsdienst.

De documentaire eindigt in mineur

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.