Mats Valk (25): ‘Ik ben erg minimalistisch ingesteld’

04 mei 2022Leestijd: 1 minuut
Mats Valk (25) is regerend Europees kampioen voor het snelst oplossen van Rubiks kubus

Wie inspireert je?

‘Niet zozeer een persoon, maar de datawetenschappen inspireren me. De technologie die erachter zit, hoe de datamodellen werken, dat vind ik heel erg interessant.’

Mats Valk (25) is regerend Europees kampioen voor het snelst oplossen van Rubiks kubus en oud-wereld­recordhouder in de Rubiks ­kubussport. Daarnaast is Valk datawetenschapper bij Xomnia, een databedrijf dat modellen maakt en advies geeft aan ­klanten.

Belangrijkste gebeurtenis?

‘Een van de belangrijkste gebeurtenissen is het Europees Kampioenschap speedcuben waaraan ik in 2018 meedeed. Het was mijn eerste, langverwachte grote prijs in het spel.’

Kan niet zonder?

‘Dat vind ik een lastige, ik ben erg minimalistisch ingesteld. Ik vind het heerlijk om te leven zonder aan dingen gehecht te zijn. Ik kan ook prima zonder een Rubiks kubus. Ik hoop dat ik die gedachtegang nog een tijd kan voortzetten.’

Beste advies?

‘Houd plezier in wat je doet, dat is de beste motivator om goed werk te verrichten.’

Over vijf jaar?

‘Dat is het fraaie: dat zie ik vanzelf wel. Ik vind dat je moet doen wat je zelf leuk vindt. Ik wil me in elk geval bezighouden met iets waaruit ik plezier haal en wat me weinig zorgen geeft.’