Roel Wouters (25): ‘Ik wil op zoek naar slangen in het buitenland’

23 maart 2022Leestijd: 1 minuut
Foto: Taco van der Eb

Wie inspireren je?

‘De beroemde primatoloog Jane Goodall inspireert me van jongs­af aan. Ze heeft laten zien: wij mensen zijn onderdeel van het dierenrijk. Mijn allereerste slang heb ik zelfs naar haar vernoemd.’

Roel Wouters (25) studeert biologie aan de Universiteit Leiden, waar hij sinds een maand ook universitair docent is. Wouters deed met een medestudent in 2021 onderzoek naar het gif van spugende cobra’s, wat de cover haalde van wetenschapsblad Science.

Belangrijkste gebeurtenis?

‘De publicatie in Science zorgde voor een storm aan nationale en internationale aandacht. Jory van Thiel en ik werkten in Nederland aan een project, dat uiteindelijk een stukje van de grote puzzel opleverde. Op de paper stonden meer namen dan alleen die van ons, maar het maakt het niet minder gaaf.’

Kan niet zonder?

‘De natuur en buitenlucht, dan besef ik weer waarvoor ik het ­allemaal doe.’

Beste advies?

‘Veel jonge wetenschappers voelen prestatiedruk. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je doet wat je leuk vindt en dicht bij jezelf ligt.’

Over vijf jaar?

‘Graag zou ik willen deelnemen aan een ecologisch project of natuurbeschermingsproject in het buitenland: op zoek naar de slangen en daar een verschil kunnen maken.’