Premium Lock Reinier Paping (1931-2021), de held van ’63

20 december 2021Leestijd: 4 minuten
Elfstedentochtwinnaar Reinier Paping. Foto: Clemens Rikken

De Overijsselse winkelierszoon Reinier Paping (1931-2021) won de zwaarste Elfstedentocht ooit. Het maakte hem wereldberoemd in eigen land. Hij overleed op 20 december, 90 jaar oud.

Had Richard Paping half januari 1963 niet met zijn vuist op de keukentafel geslagen, dan was de naam van zijn broer Reinier bijna zes decennia later allang vergeten. Het was aan de vooravond van de twaalfde Elfstedentocht, en Reinier betwijfelde of hij wel moest meedoen. Had hij wel wat te zoeken in zo’n zware tocht?

Richard ten slotte beslechtte met een vuistslag de discussie: hij en zijn broers Philips, Bonne en Reinier zouden alle vier aan de start verschijnen. En dus stonden ze op vrijdagochtend 18 januari klaar toen in Leeuwarden het startschot klonk voor de schaatswedstrijd die Reiniers leven zou veranderen. Dat lange leven eindigde op maandag 20 december 2021, na een kort ziekbed.

Reinier Paping1931 Geboren in Dedemsvaart op 18 februari
1951 Lid kernploeg schaatsen
1955 30ste bij Europese kampioenschappen allround
1959 Diploma algemeen sportleider, CIOS in Overveen
1963 Wint twaalfde Elfstedentocht
1964 Opent sportwinkel in Zwolle
1964 Lid in de Orde van Oranje-Nassau
2021 Overleden op 20 december

Bijnaam was ‘het vogeltje’ vanwege zijn wapperende armen

Reinier Paping werd in 1931 geboren in het Overijsselse Dedemsvaart. Hij had vier broers en vier zussen, en een vader die textielhandelaar en winkelier was. Op de mulo en op het jongens­internaat bleek dat Reinier een grotere affiniteit had met sporten dan met leren. Hij deed aan turnen en tennis, en debuteerde op zijn zeventiende in het eerste van de Dedemsvaartse voetbalvereniging.

Voor de schaatssport bleek Paping een bijzonder talent te hebben. Het duurde niet lang voor hij doorstootte naar de kernploeg, al viel op zijn techniek nogal wat aan te merken. Zijn wapperende armen leverden hem de bijnaam ‘het vogeltje’ op. Tegen het eind van zijn langebaancarrière behaalde hij zijn CIOS-diploma, werd gymnastiekleraar en kluste in de textielzaak van zijn vader.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw