Stefan Westenbroek (19): ‘Ik hoop in 2026 een olympische plak te hebben’

23 november 2021Leestijd: 1 minuut
Stefan Westenbroek (19) is meervoudig Nederlands kampioen schaatsen op de 500 en 1.000 meter bij de junioren

Wie inspireert je?

‘Toen ik nog voetbalde, was ­Cristiano Ronaldo mijn voorbeeld. Hij werkt keihard voor zijn prestaties en dat waardeer ik.’

Stefan Westenbroek (19) is meervoudig Nederlands kampioen schaatsen op de 500 en 1.000 meter bij de junioren en tekende deze zomer een contract bij team Reggeborgh. Traint met olympisch kampioenen als Ireen Wüst en Kjeld Nuis en trainers Gerard van Velde en Michel Mulder. Maakte afgelopen weekeinde in het Noorse Stavanger in de teamsprint zijn debuut in het wereldbekercircuit.

Belangrijkste gebeurtenis?

‘Mijn gebroken linkerbeen, een breuk die ik in juli 2019 opliep ­tijdens een voetbalwedstrijd. Ik zag mijn hele schaatscarrière voorbijflitsen. Ik kon vijf maanden niet trainen en zag concurrenten snelle tijden en wereldkampioenschappen ­rijden. Ik heb ervan geleerd met tegen­slagen om te gaan.’

Kan niet zonder?

‘Mijn vrienden en familie. In ­Heerenveen ben ik schaatser, maar bij mijn ouders in Ommen kan ik gewoon Stefan zijn.’

Beste advies?

‘Rust is net zo belangrijk als ­trainen, aldus al mijn trainers. Ik ben heel druk en wil alles doen.’

Over vijf jaar?

‘Dan zijn de Olympische Spelen in Milaan net geweest en hoop ik een plak te hebben gehaald op de 500 en de 1.000 meter. Dat is mijn grote droom.’