Arend Moerman (26): ‘Ik kan niet zonder rendang met nasi goreng’

02 november 2021Leestijd: 1 minuut
Arend Moerman (26) haalde een zeldzame 10 voor zijn afstudeeronderzoek naar interacties tussen zwarte gaten

Wie inspireert je?

‘Mijn moeder. Zij was 21 jaar toen ze mij kreeg, een paar jaar later emigreerden we vanuit Indonesië naar Nederland. Ze leerde de taal, deed een opleiding tot verpleegkundige en werkt nu in het Flevoziekenhuis in Almere. Ze geeft niet op bij tegenslag.’

Arend Moerman (26) haalde een zeldzame 10 voor zijn afstudeeronderzoek naar interacties tussen zwarte gaten. Door middel van simulaties toonde hij aan dat lichtere zwarte gaten elkaar meestal wegslingeren, terwijl zwaardere vooral samensmelten. Werkt nu aan zijn tweede afstudeeronderzoek in de sterrenkunde aan de Universiteit Leiden.

Belangrijkste gebeurtenis?

‘Op mijn achttiende pleegde een goede vriend plots zelfmoord. We stonden op het punt samen naar de TU Delft te gaan. Na zijn dood stootte ik een tijd iedereen af. Ik heb tijdens mijn studie nieuwe mensen ontmoet, maar vind het nog steeds moeilijk om vriendschappen te sluiten.’

Kan niet zonder?

‘Water en gezond Indonesisch eten. Ik eet graag rendang met nasi goreng.’

Beste advies?

‘Trek je zo min mogelijk aan van anderen en doe wat je leuk vindt. Maar kwets niemand daarmee.’

Over vijf jaar?

‘Werk ik bij een universiteit. Een kantoorbaan is niets voor mij, dan werk ik liever in een restaurant. Daar spreek je frustraties makkelijker uit dan op kantoor.’