Stijn Kropman (23): ‘Jongeren krijgen hier relatief veel kansen’

28 september 2021Leestijd: 1 minuut
Stijn Kropman (23) is in Landgraaf sinds september de jongste wethouder van Nederland. Foto: Jean Franssen Fotografie

Wie inspireert je?

‘In de politiek Pieter Omtzigt. Hij voert zijn controlerende taak goed uit, bijt zich echt vast in dossiers en komt op voor mensen. Dat wil ik ook doen.’

Stijn Kropman (23) is in Landgraaf sinds september de jongste wethouder van Nederland, met als portefeuilles economie en toerisme. Was eerder vier jaar CDA-raadslid en voorzitter van CDJA-Limburg. Studeert naast het wethouderschap fiscaal recht aan Maastricht University.

Belangrijkste gebeurtenis?

‘In 6 vwo ging ik met mijn klas naar China, om ontwikkelingshulp te bieden. Daar besefte ik hoe goed we het hebben in ­Nederland en dat jongeren hier relatief veel kansen krijgen.’

Kan niet zonder?

‘Tijdens corona heb ik gemerkt dat ik niet zonder samenzijn kan. Met dierbaren, maar ook in de politiek. Ook kan ik niet zonder reizen. Dat geeft me rust en perspectief.’

Beste advies?

‘“Volg je intuïtie,” zei mijn moeder. Daardoor ging ik in de politiek en ben ik nu wethouder.’

Over vijf jaar?

‘Ben ik klaar met studeren. Ik woon nog bij mijn ouders, maar heb dan hopelijk een huis in Landgraaf. Ik focus me op het wethouderschap, maar als ik weinig voorkeursstemmen krijg, dan lijkt mij een fiscale baan – bijvoorbeeld bij de Belastingdienst – wel wat.’