Taal Premium Corner

Wedstrijd: een gevecht waar om wordt gewed

25 juni 2021

In zijn taalrubriek onderzoekt René van Rijckevorsel de herkomst en betekenis van het woord ‘wedstrijd’. De Britten hebben het als het gaat over voetbal over een game of match. De Duitsers spreken meestal van ein Spiel. En de Fransen hebben het over le match.

Maar uitgerekend de weinig martiale en weinig goklustige Nederlanders hebben er ‘wedstrijd’ van gemaakt. Een gevecht waar om (de uitkomst) wordt gewed. En ja, de Duitsers gebruiken soms ook der Wettstreit.

Wedden is iets waarborgen door een (onder)pand te geven

De oorspronkelijke betekenis van ‘wedde’ is: pand. Wedden is door een (onder)- pand te geven iets waarborgen, boete betalen bij verlies.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.