Boekrecensie Premium Corner

Nieuwe roman Jaap Scholten is als de achterkant van Spoorloos (***)

16 juni 2020

Suikerbastaard is veel, misschien wel te veel tegelijk.

De achterkant van Spoorloos, zo kun je de nieuwe roman van Jaap Scholten typeren. In dat tranentrekkende televisieprogramma zie je hoe miraculeus herenigde familieleden elkaar huilend in de armen vallen. Als in een sprookje.

Lees ook dit essay over literatuur: Het algemeen nut van boeken

Suikerbastaard opent met een Twents familieberaad. De loten van die patricische stam moeten besluiten hoe ze zullen optreden nu onlangs in een uitzending van Spoorloos een blakende Ethiopische rastafari werd gepresenteerd als bastaardzoon van opa Dupont, de stamvader van deze Twentse clan. In het Ethiopië van keizer Haile ­Selassie, gedurende de jaren vijftig en zestig, bestierde Dupont daar de suikerfabrieken die dankzij Twentse expertise in hoog tempo verrezen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.