Homeland-ster Claire Danes: ‘We hebben taboes aangepakt’

10 april 2020Leestijd: 3 minuten
Claire Danes komt nog één keer terug als Carrie in 'Homeland'. Foto: AFP

Actrice Claire Danes kijkt terug op de langlopende hit-serie Homeland. ‘Carrie neemt als vrouw veel ruimte in. Ik hou van die stoerheid.’

Eerst het slechte nieuws: Homeland is bijna voorbij. De televisieserie over de schimmige wereld van Amerikaanse contraterreur heeft het lang volgehouden, zonder dat de spanningsboog en het realisme ooit bezweken. Maar het seizoen dat NPO3 nu uitzendt over de tragische heldin Carrie Mathison (Claire Danes) is echt het laatste.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het goede nieuws is dat Homeland 8 te zien is terwijl we thuiszitten en ons kunnen laten afleiden door de capriolen van Carrie en haar baas Saul Berenson (Mandy Patinkin). Het hoopvolle einde van de reeks is bovendien een welkome beslissing van de scenaristen ten tijde van COVID-19.

‘We vragen veel van onze personages en dus ook van ons publiek,’ zegt Danes (40) met een gulle lach wanneer we haar spreken tijdens een persontmoeting in Los Angeles – het is januari, we kunnen nog bijeenkomen. ‘Iedereen heeft enorm geleden. Ik weet niet hoe vaak Mandy en ik zijn ontvoerd. Soms denk ik: Carrie heeft geen lade vol lingerie, maar vol kappen die over haar hoofd werden getrokken.’

Inside HollywoodDiederik van Hoogstraten (1969) is lid van de Hollywood Foreign Press Association in Hollywood en stemt voor de Golden Globes. Hij bespreekt op deze plek nieuwe films en series.

Serieus nu, over het laatste seizoen, waarin Carrie en Saul alles doen voor een vredesakkoord in Afghanistan: ‘We zijn naar de kijkers toe verantwoordelijk voor de integriteit van de karakters en het verhaal. Het idee dat al dat risico, het gevaar, de horror heeft geleid tot iets goeds. Dat er een positieve uitkomst kan zijn. Dat je optimistisch moet blijven. Cynisme om lekker cynisch te doen is te makkelijk.’

Danes heeft in interviews aangegeven dat ze wel weet dat het midden van de serie, seizoenen 4 en 5, niet de sterkste waren. Als bipolaire alleenstaande moeder, CIA-agent en ultieme powervouw was ze altijd interessant. Maar de verhaallijnen van de serie – gebaseerd op de Israëlische serie Prisoners of War – werden er na de eerste paar seizoenen niet sterker op.

Complex karakter

De nieuwe, laatste reeks van elf afleveringen is weer zo bloedstollend spannend als de begindagen met Nick Brody, destijds gespeeld door Damian Lewis (nu bekend van Billions). Maar de actiescènes, antiterreuroperaties en oorlogsperikelen zijn niet de momenten in Homeland waar Danes meteen op komt. Peinzend over de impact van de show denkt ze eerder aan het innerlijk en het gezinsleven van Carrie.

‘Ze was een formidabele vrouw, maar ook een complexe. We hebben taboes over vrouwen in onze cultuur aangepakt. Ze leed aan een postpartum depressie, waar we het niet genoeg over hebben,’ zegt Danes, die met acteur Hugh Dancy twee kinderen heeft.

‘Hoe vaak zie je in de hoofdrol een vrouw die beseft dat het moederschap niet bij haar past? Dat ze een andere roeping heeft? Ironisch, hoe haar dochter bij haar zus moet gaan wonen omdat dat het meest liefdevolle is wat ze kan doen. Carrie gaat naar bed met wie ze wil. Ze gedraagt zich soms mannelijk. En toch is ze als vrouw de drijvende kracht van het verhaal. Dat is geweldig – en zeldzaam.’

Danes is ‘een totale nerd’

Niet alle personages die ze speelt, inspireren Danes. Carrie wel. ‘Ik heb haar moed en vindingrijkheid altijd bewonderd. Ze is zo bekwaam, met zelfvertrouwen en autoriteit.’

De actrice komt soms schichtig over tijdens de recepties, galas en persontmoetingen die in Hollywood bij het leven horen – althans tot begin maart. Ze is zelf introvert, een ‘totale nerd’. En ze benijdt de kwaliteiten van Carrie.

‘Ze kon een kamer binnen lopen en zich compleet op haar gemak voelen – ze neemt als vrouw veel ruimte in. Dat is ons niet altijd gegund. Ik hou van die stoerheid. Dat vermogen om alles onder controle te hebben. Misschien zijn de neigingen van Carrie wel een beetje naar me overgesprongen.’

Het achtste en laatste seizoen van Homeland is elke zondagavond om 22  uur te zien bij NPO3, en de week na de uitzending ook op de site van NPO.