Nederlands geestesmerk door Johan Huizinga

10 oktober 2019Leestijd: 1 minuut
Koningsdag 2018 in Groningen

In hedendaagse spelling en met een inleiding van Gerry van der List.

In Nederlands geestesmerk schetst Johan Huizinga, Nederlands beroemdste historicus, in nog geen 50 bladzijden de karaktertrekken van Nederlanders en hun land. Over de term geestesmerk zegt Huizinga in zijn voorwoord: ‘Het woord drukt de overtuiging uit dat het op de geest aankomt, en dat deze, ondanks alle verscheidenheid en verdeeldheid, één stempel draagt.’

Volgens Gerry van der List, die dit werk uit 1934 inleidt, zijn er minstens drie redenen om Nederlands geestesmerk te lezen. In de eerste plaats vanwege de meeslepende stijl en beeldende taal van Huizinga die 85 jaar later nog niets van hun kracht hebben verloren. In de tweede plaats is het boek aantrekkelijk vanwege het eerbetoon aan de burgerlijkheid. En in de derde plaats vanwege het diepgaande historisch besef dat uit het boek spreekt.

Nederlands geestesmerk is een klassieker, die nu beschikbaar is in hedendaagse spelling en met verklarende noten.

Nederlands geestesmerk, 99 pagina’s (inclusief inleiding, noten en register), 14,95 euro. ISBN: 978 94 6348 067 3. NUR: 688/694.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Uitgeverij EW
via telefoonnummer: 020-2248022
of via email: [email protected]


Uitgeverij EW 
Postbus 11
1110 AA Diemen
[email protected]