Hoe oude meesters jonge ontwerpers inspireren

18 september 2019Leestijd: 2 minuten

Voor wie zich altijd al afvroeg hoe oude meesterwerken hedendaagse ontwerpers inspireren, is een bezoek aan Masterly The Hague de moeite waard. Op het Haagse festival zijn de werken van zestig ontwerpers te zien en de klassiekers waarop zij hun werk baseren.

Het festival is geopend vanaf 11.00 uur – 18:00 uur. Tickets worden verkocht via www.masterlythehague.com

Van 19 tot en met 22 september zijn in vier monumentale panden rond de Hofvijver in Den Haag vijfentwintig stijlkamers ingericht. De geselecteerde ontwerpers zullen hier hun nieuwe ontwerpen presenteren.

Tijdens dit festival komen oude meesters zoals Nicolaas Maes en Jan ten Compe, en Dutch Design van onder anderen Jean Paul Gaultier samen.

Nicolaes Maes (Dordrecht, 1634-1693), leerling van Rembrandt, portretteerde moeder en dochter (links). De hoofdversiering van het meisje vormt de basis voor de collage (rechts) van ontwerper Frieda Mellema. Zij koos ervoor om bij haar collage gebruik te maken van kleuren die aansluiten bij de pluim en schelp van het meisje.

 

Het portret (links) van een dame door Jan Verkolje (Amsterdam, 1650-1693) is op koper geschilderd. Hoewel koper een gladde ondergrond is, lijken de materialen in het portret tastbaar. Dit trok de aandacht van ontwerper Hester van Eeghen. Ze probeerde Verkoljes weergave van materialen te evenaren door leren objecten te creëren met dezelfde glans.

De collectie ‘Proud Mary’ is genoemd naar Mary Stuart II, de vrouw van de Nederlandse stadhouder en koning van Engeland Willem III. Mary verzamelde Delfts Blauw. Hofschilder Gerard van Honthorst (1662-1695) schilderde haar in een verzilverde jurk. Ontwerper Carina Riezebos maakte een serie gouden, witte en zwarte vazen. De juwelen komen terug op de bovenkant van de vaas.