Verhaal van de week Premium Corner

Opmars van het veganisme is niet te stuiten

30 januari 2019Leestijd: 11 minuten

Het aantal Nederlanders dat niet alleen vlees mijdt maar alle dierlijke producten, neemt sterk toe. Waar komt die opmars van de vegan lifestyle vandaan?

Restaurant Waku Waku aan het Vredenburg in Utrecht zit vol. Op het eerste gezicht is het een levendige, hippe zaak met internationale uitstraling zoals er zoveel zijn. Maar een blik op het menu maakt duidelijk wat er zo bijzonder is: er staan geen vleesgerechten op. Sterker, er komt geen enkel dierlijk ingre­diënt voor in deze volledig plant-based cuisine.

Sterren omarmen het plantaardige dieet

Het plantaardige dieet is in opmars, zeker sinds sterren als voetballer Lionel Messi, Formule 1-coureur Lewis Hamilton en zangeres Ariana Grande het omarmen. Huh? Veganisten waren toch die zeurderige drammers, die anderen het plezier van hun biefstukje wilden ontzeggen? Wat is er veranderd?

Inderdaad kenmerkten veganisten zich lang door een zekere zendingsdrang, die zich manifesteerde in opgeheven vingertjes en vasthoudende pogingen om anderen van hun gelijk te overtuigen. Meer nog dan de vegetariër gold de zeldzame veganist als een vrij onverdraagzaam type dat het weliswaar goed voorhad met dieren, maar wat minder sympathie had voor de medemens. Dat Volkert van der Graaf, de man die politicus Pim Fortuyn vermoordde, veganist was, droeg ook niet echt bij aan een positief imago van de plantaardige levensstijl.

Luister ook naar de podcast met redacteur Fleur Verbeek, zelf ook veganist:

De laatste jaren is veganisme in een gunstiger daglicht komen te staan en groeit het aantal veganisten sterk. De vegetariër en de flexitariër werden langzaamaan ‘normaal’, en in hun kielzog is ook de veganist op weg mainstream te worden. Waar komt die omkeer vandaan?

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wie consequent veganistisch leeft, past zijn hele consumptiepatroon aan

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.