Waarom Philip Roth (1933-2018) briljante schrijver was

23 mei 2018Leestijd: 1 minuut
Philip Roth. Foto: AFP.

De Amerikaanse schrijver Philip Roth is dinsdagnacht op 85-jarige leeftijd overleden. Dat meldt The New York Times. In Elsevier Weekblad van 19 mei recenseerde Irene Start de bundel Waarom schrijven?, die 34 eerder gepubliceerde essays, toespraken en interviews bevat.

Roth gold als een van de grootste Amerikaanse schrijvers en won talrijke literaire prijzen, waaronder de prestigieuze Pulitzerprijs in 1998 en de Man Booker International Prize (2011). Ook was hij een grote kanshebber voor de Nobelprijs voor de Literatuur.

Roth schreef veel over de Joodse identiteit en de politieke cultuur in de Verenigde Staten. Tot zijn bekendste werken behoren Portnoy’s Complaint (1969), American Pastoral (1997) en The Plot Against America (2004).

Roth voltooide laatste boek Nemesis in 2010

Roth besloot jaren geleden dat Nemesis (2010) zijn laatste boek zou zijn. Hij hield dat aanvankelijk voor zich – naar eigen zeggen omdat hij niet in de voetsporen van Frank Sinatra wilde treden. Die zanger maakte nadat hij was gestopt toch weer een comeback.

In november 2012 maakte Roth alsnog officieel bekend dat hij stopte met schrijven. De auteur besloot na de publicatie van Nemesis om  zijn eerdere werken opnieuw te gaan lezen, ‘om te kijken of ik mijn tijd heb verspild’. Na zijn pensionering bezocht Roth vrienden en ging hij naar concerten, meldt The New York Times.

Volgens een vriendin overleed de schrijver aan hartfalen.

Lees hier de recensie van Waarom schrijven? uit Elsevier Weekblad van 19 mei.