Oscars: Moonlight en La La Land in de prijzen na pijnlijk moment

27 februari 2017Leestijd: 2 minuten
Marc Platt (L) en Michael Horowitz (2), de producers van La La Land, nemen hun prijs voor beste film in ontvangst van acteurs Warren Beatty en Faye Dunaway, voordat blijkt dat Moonlight eigenlijk die prijs won - Foto: AFP

Een interessante avond bij de Academy Awards, vooral bij de uitreiking voor de Oscar voor beste film. La La Land werd uitgeroepen tot winnaar van de belangrijkste Oscar, maar dit bleek een fout.

Uiteindelijk ging die prijs naar het drama Moonlight.

Acteur Warren Beatty en actrice Faye Dunaway reikten de prijs uit. Dunaway zei in eerste instantie dat La La Land, met in de hoofdrollen Ryan Gosling en Emma Stone, de Oscar voor beste film had gewonnen. Terwijl producer Jordan Horowitz aan het speechen was, bleek Dunaway de verkeerde titel te hebben voorgelezen. Een gênant moment, want zo’n vergissing werd nog nooit gemaakt tijdens de prijsuitreiking voor beste film.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Moonlight beste film, maar La La Land meer prijzen

Moonlight, een filmdrama over een donkere homoseksuele tiener, won niet alleen de prijs voor de beste film maar ook voor beste scenario en beste mannelijke bijrol voor Mahershala Ali.

La La Land sleepte wel de meeste prijzen in de wacht: in totaal ontving de film acht gouden beeldjes. De musical gaat over de liefde tussen een jazzpianist en een actrice, en kreeg onder meer de Oscar voor beste actrice voor Emma Stone, muziek en camerawerk. Ook de regisseur won een beeldje, en vestigde met zijn 32 jaar een record als jongste winnaar in deze categorie ooit. De film had tevens een recordaantal van veertien nominaties.

Geen Nederlandse winnaars

Het drama Manchester by the Sea, over een loner die opeens voor zijn jonge neefje moet zorgen, won de Oscar voor beste acteur (Casey Affleck) en voor beste originele scenario. De oorlogsfilm Hacksaw Ridge won twee Oscars (voor beste montage en beste geluid).

De enige Nederlandse genomineerde dit jaar was Michael Dudok de Wit met zijn animatiefilm The Red Turtle, over een man op een onbewoond eiland die een mysterieuze schildpad tegenkomt. De Disney-film Zootopia ging er echter met deze prijs vandoor. De film van Dudok de Wit won wel al een prijs op het internationale filmfestival van Cannes.