In beeld: Muhammad Ali (74), ‘beste bokser ooit’

04 juni 2016Leestijd: 2 minuten
In 1964 verslaat Ali, dan nog bekend onder de naam Cassius Clay, zijn eerste wereldtitel. Foto; ANP

Na een langdurige strijd tegen de ziekte Parkinson is bokslegende Muhammad Ali op 74-jarige leeftijd overleden. Volgens velen was hij beste bokser aller tijden.

Een woordvoerder van de familie maakte zijn overlijden zaterdagochtend bekend. Ali overleed in een ziekenhuis in Phoenix, waar hij donderdag werd opgenomen met ademhalingsproblemen. De bokser, oorspronkelijk uit Louisville, leed al tientallen jaren aan de ziekte van Parkinson.

The greatest
Ali kreeg tijdens zijn bokscarrière de bijnaam ‘the greatest’ en dat was niet voor niets. Ali, bekend om zijn dansende manier van boksen, is nog altijd de enige bokser die drie keer de wereldtitel veroverde bij de zwaargewichten.

In 1964 deed hij dat voor het eerst, toen hij nog Cassius Clay heette en Miami Sonny Liston versloeg. In dat jaar bekeerde hij zich tot de islam en veranderde hij zijn naam in Muhammad Ali. In die periode mengde hij zich ook steeds nadrukkelijker in politieke discussies. Ali was een fel tegenstander van de oorlog in Vietnam en weigerde zich aan te sluiten bij het Amerikaanse leger. Hij werd gearresteerd en moest zijn wereldtitel inleveren. Een rechter zou die beslissing uiteindelijk terugdraaien.

Gevecht van de eeuw
In de jaren zeventig nam hij het driemaal op tegen Joe Frazier, in legendarische gevechten die wereldwijd heel veel aandacht kregen. Zelfs in Nederland bleven ’s nachts op om de partijen te zien.

In 1971 verloor Ali ‘het gevecht van de eeuw’, maar in 1974 nam hij revanche op Frazier en zou hij weer wereldkampioen worden. In 1977 versloeg hij Frazier nog eens, in het gevecht dat in boeken gingen als de ‘thrilla in Manilla’. In 1981 nam hij afscheid van het professionele boksen. De laatste jaren kreeg Ali het fysiek gezien steeds lastiger.

1974-10-30 16:05:52 In this photo taken on October 30, 1974 shows the fight between US boxing heavyweight champions, Muhammad Ali (L) (born Cassius Clay) and George Foreman in Kinshasa. On October 30, 1974 Muhammad Ali knocked out George Foreman in a clash of titans known as the "Rumble in the Jungle", watched by 60 000 people in the stadium in Kinshasa and millions elsewhere. AFP PHOTO
Muhammad Ali in gevecht met George Foremon in de beruchte ‘Rumble in the Jungle’ in 1974. Ali zou winnen. Foto: AFP