Bertens schrijft historie: naar halve finale Roland Garros

02 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Bertens kan het niet geloven: ze staat in de halve finale van Roland Garros. Foto: AFP

Als eerste Nederlandse tennisster sinds 1971 heeft Kiki Bertens de halve finale behaald van een grandslamtoernooi. In Parijs versloeg ze donderdag de Zwitserse Timea Bacsinszky.

De 24-jarige Bertens had maar twee sets nodig om de overwinning binnen te halen: 7-5 en 6-2. Toch ging het in de eerste set niet vanzelf tegen de nummer negen van de wereld. Beide speelsters wisten elkaar meermaals te breken. In de tweede set was Bertens, die zelf op de 58ste plek op de wereldranglijst staat, heer en meester. Na de overwinning brak Bertens in tranen uit, een beeld dat dit toernooi wel vaker te zien was.

Bertens blijft namelijk maar stunten op Roland Garros: bij aanvang van het toernooi had ze nog nooit een halve finale behaald op een grandslam. In de volgende ronde zal ze tegenover Serena Williams staan, de huidige nummer één van de wereld. Zij was donderdag te sterk voor Yulia Putintseva uit Kazachstan.

2016-06-02 15:46:25 The Netherlands' Kiki Bertens returns the ball to Switzerland's Timea Bacsinszky during their women's quarter-final match at the Roland Garros 2016 French Tennis Open in Paris on June 2, 2016. / AFP PHOTO / PHILIPPE LOPEZ
Foto: AFP

De weg naar de (halve) finaleEerste ronde: Bertens – Kerber (DUI)
6-2, 3-6, 6-3
Tweede ronde: Bertens – Giorgi (ITA)
6-4, 6-1
Derde ronde: Bertens – Kasatkina (RUS)
6-2, 6-3
Vierde ronde: Bertens – Keys (VS)
7-6, 6-3
Kwartfinale: Bertens- Bacsinszky (ZWI)
7-5, 6-2
Halve finale: Bertens – S. Williams (VS)

Historisch
Een blik in de geschiedenisboeken toont aan hoe knap de prestatie van Bertens is. De laatste Nederlandse tennisster die een halve finale haalde op een van de vier grote tennistoernooien was Marijke Jansen, ruim vijfenveertig jaar geleden. Zij bereikte in 1971 de halve finale van Roland Garros, en werd vijf keer Nederlands kampioen enkelspel.

De opmars van Bertens vertoont gelijkenissen met de prestaties van Martin Verkerk dertien jaar geleden. In 2003 kwam hij uit het niets in de in de finale van Roland Garros terecht. Die won hij echter niet: Juan Carlos Ferrero was te sterk.