cultuur

Westerman test het vrije woord als wapen tegen terreur

25 april 2016Leestijd: 1 minuut

Frank Westerman – Een woord een woord  
De Bezige Bij, 288 pagina’s, € 19,90
Vier van de vijf sterren

Met veel oog voor detail reconstrueert Frank Westerman de kapings- en gijzelingsacties van Molukkers in de tweede helft van de jaren zeventig. Hij vergelijkt ze met de terreuraanslagen van Tsje­tsjeense islamisten in Rusland.

Daar ontbrak het inderdaad aan een ‘Dutch approach’: praten tot de terroristen erbij neervallen. Wat drijft de terroristen nu echt? De verklaring is toch weer: frustratie en historisch onrecht, al onthoudt de auteur zich van het gebruikelijke afkeurende oordeel over het ingrijpen van de mariniers tegen de Molukse kapingen.

Bij de beschrijvingen van het keurige Nederland dat plots wordt overvallen door terreur – bijvoorbeeld de provincieambtenaar die elke dag naar zijn werk fietst: de terroristen zetten hem in een raamopening en executeren hem – is het boek op zijn best.

Plus de beschrijvingen van de gesprekstactieken van degenen die met de terroristen onderhandelden. Helaas werken die niet bij de zelfmoordterroristen van nu.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.