Proef: flexwerkers eenvoudiger in aanmerking voor hypotheek

12 december 2013Leestijd: 1 minuut

Vanaf januari begint een proef die het voor een groep werkenden met een tijdelijk contract makkelijker maakt om een hypotheek te krijgen. De werknemers worden niet getoetst op hun arbeidsverleden, maar op hun vooruitzichten op werk.

Uitzendbureau Randstad, Obvion Hypotheken en Vereniging Eigen Huis richten zich in de eerste instantie op 1.200 flexwerkers van Randstad, schrijft de Volkskrantdonderdag.

Perspectiefverklaring

Twee miljoen Nederlanders, bijna 30 procent van de werkenden, hebben een tijdelijk contract of werken als zzp’er. Voor hen is het vaak lastig om een hypotheek af te sluiten, omdat er wordt gekeken naar het arbeidsverleden.

Daar willen de drie partijen verandering in brengen met de zogeheten perspectiefverklaring. De hypotheekaanvrager met een tijdelijk contract wordt getoetst op zijn kansen op de arbeidsmarkt, mobiliteit, flexibiliteit en bereidheid te investeren in een opleiding.

Voorruit

‘We kijken door de voorruit en niet door de achteruitkijkspiegel,’ zegt Alje Kuiper, directeur innovatie van Randstad Nederland.

De initiatiefnemers van de proef verwachten volgend jaar ongeveer honderd perspectiefverklaringen af te geven. ‘Als dit werkt, en dat beslissen we in oktober, dan gaan we het initiatief breder in de markt zetten en kunnen ook andere flexwerkers in aanmerking komen voor de perspectiefverklaring,’ zegt Douwe Dijkstra van Obvion Hypotheken.