Vier eigenschappen die ondernemers succes brengen

29 november 2013Leestijd: 2 minuten

Vastberadenheid is een onmisbare eigenschap voor ondernemers. Een onzekere en besluiteloze topman schopt het immers niet ver, want een leidinggevende moet knopen door kunnen hakken.

Hoe kunt u uw mentale weerstand verhogen? Die vraag hield ook psychotherapeut Amy Morin bezig.

In het Amerikaanse zakenblad Forbes definieerde zij mentale kracht met behulp van een tegenstelling. Volgens Morin is het veel doeltreffender om vast te stellen wat mentaal sterke mensen niet doen. Elsevier.nl zet er vier op een rij.

Verandering

Mentaal sterke personen zijn niet bang voor verandering, maar verwelkomen elke nieuwe uitdaging. Als zij voor iets angst hebben, dan is het wel de angst voor stagnatie of zelfvoldaanheid.

Een dynamische omgeving brengt het beste naar boven bij deze personen, zij krijgen er zelfs energie van.

Controle

Vertraging, file, vermiste koffers op de luchthaven en andere mensen in het bijzonder. Personen met een hoge mentale weerstand hoort u hier niet over klagen.

Zij berusten in het feit dat zij toch niets aan deze factoren kunnen doen: het is zonde om energie te verspillen aan iets waar u geen controle over heeft. Wie stevig in zijn schoenen staat, realiseert zich dat de eigen reactie en houding een van de weinige dingen zijn die we altijd zelf onder controle hebben.

Eerlijk

Een mentaal sterk persoon streeft ernaar om aardig en eerlijk te zijn, maar snappen dat zij niet altijd aardig gevonden kunnen worden.

Teleurstellingen horen nou eenmaal bij het leven. Daarom moet een ondernemer niet angstig zijn voor een situatie waarin iemand van streek zou kunnen raken.

Fouten

Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. Iemand die sterk in zijn schoenen staat neemt verantwoordelijkheid voor zijn fouten. Hij maakt die fouten niet keer op keer, hopend op het gewenste resultaat.

Een flinke portie productieve zelfreflectie is een van de sterkste eigenschappen van een succesvolle ondernemer.