Minister Bussemaker heeft gelijk: eigen carrière is goed voor een vrouw

13 mei 2013Leestijd: 2 minuten

PvdA-minister Jet Bussemaker heeft gelijk: te veel vrouwen verspillen hun talenten. Een eigen baan en carrière zijn goed voor een vrouw zelf, want werk levert naast geld veel sociale en psychologische voordelen op.

Het kán bijna geen toeval zijn dat minister van Onderwijs Bussemaker (PvdA) vlak voor Moederdag scherpe kritiek uitte op vrouwen die liever thuis blijven moederen dan uit werken gaan.

Met name hogergeschoolde vrouwen die niet of nauwelijks werken geeft zij ervan langs in een interview in Trouw, naar aanleiding van de emancipatienota die zij naar de Tweede Kamer stuurde.

Geen smoes

Die vrouwen verspillen volgens de minister hun talenten en maken zich financieel te zeer afhankelijk van de man. Ze heeft groot gelijk. Er is anno 2013 geen smoes meer te bedenken waarom vrouwen niet net als mannen gewoon het vak gaan uitoefenen waarvoor ze zijn opgeleid en er zo voor zorgen dat ze economisch en maatschappelijk gelijkwaardig zijn aan hun partner.

Integendeel, er zijn juist veel goede redenen om wél te werken.

Een eigen baan en carrière zijn goed voor een vrouw zelf, want werk levert naast geld veel sociale en psychologische voordelen op.

Machtsevenwicht

Het is ook goed voor haar partner, want die hoeft de kar niet alleen te trekken en heeft bovendien een interessantere vrouw, met een eigen leven buiten het gezin. Ook de kinderen varen wel bij een moeder die meer belangrijke dingen te doen heeft dan alleen voor hen zorgen.

In de relatie heerst bovendien een beter machtsevenwicht, en dat helpt bij het onderhandelen over een eerlijke verdeling van taken. Gaat het toch mis, dan kun je als economisch zelfstandige vrouw ook de armoedeval van de bijstand vermijden.