Apple en Facebook verlossen vrouwen van hun biologische klok

15 oktober 2014Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Facebook en Apple bieden hun vrouwelijke werknemers de kans om het moederschap nog even uit te stellen. Vrouwen die bij deze bedrijven werken, kunnen namelijk kosteloos hun eicellen laten invriezen.

De procedure wordt in zijn geheel door de bedrijven gedekt, zo meldt NBC News dinsdag. Het is voor het eerst dat bedrijven de kosten van dit soort procedures om niet-medische redenen gaan dekken.

Bij Facebook bestaat de optie al sinds januari van dit jaar en Apple gaat er begin 2015 mee starten. Het is een poging van de bedrijven om meer vrouwelijk talent aan te trekken. Bij Apple is 30 procent van de werknemers vrouw en bij Facebook ligt dat aantal op 31 procent. De bedrijven denken daarnaast dat de optie de productiviteit en gedrevenheid van hun huidige vrouwelijke werknemers in stand houdt.

Piek

De vruchtbare periode overlapt bij vrouwen immers de periode waarin ze vaak op de piek van hun carrière komen. Bij het ouder worden gaat de kwaliteit van de eitjes achteruit, waardoor veel vrouwen zich gedwongen voelen om in hun twintiger en dertiger jaren aan kinderen te beginnen.

Dat is volgens Apple en Facebook helemaal niet nodig: het invriezen van eicellen, ook wel eicelpreservatie genoemd, geeft vrouwen de kans hun leven ‘op maat te maken’. De gedachte hierachter is dat vrouwen kunnen wachten met kinderen totdat ze écht carrière hebben gemaakt. Het gebrek aan een biologische klok heeft daarnaast als voordeel dat het wachten op de juiste partner een stuk minder stressvol wordt.

Kosten

Het invriezen van eicellen kost in de Verenigde Staten ongeveer 10.000 dollar per ronde en nog eens 500 dollar per jaar aan opslagkosten voor de eitjes. Medici adviseren vrouwen om twee rondes van eicelpreservatie te doorlopen zodat er voldoende ‘goede’ eitjes zijn. Het is een procedure die over het algemeen niet wordt vergoed door verzekeringsmaatschappijen.

Werknemers van Apple en Facebook worden voor 20.000 dollar gedekt voor zaken die te maken hebben met vruchtbaarheid of draagmoederschap. Eicelpreservatie zal bij de bedrijven onder deze regelingen komen te vallen. De mannelijke werknemers worden niet vergeten: hun partners mogen ook gebruik maken van de optie.