Duel om het Witte Huis dreigt doodsaai te worden

10 juni 2024Leestijd: 2 minuten
Donald Trump (links) en Joe Biden tijdens fel debat. Foto: Brendan Smialowski/AFP

De Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Joe Biden laten zich maar weinig zien. En dan zijn er ook nog eens minder tv-debatten.

Met een boemeltje dat in vrijwel elk gehucht stopte, trok Lyndon B. Johnson in 1960 door het zuidoosten van de Verenigde Staten. Hij kreeg als vicepresidentiële kandidaat één opdracht van presidentskandidaat John F. Kennedy: de zuidelijke staten binnenhalen voor de Democratische Partij.

In plaats van in het vliegtuig, zoals vanaf 1952 gebruikelijk was voor kandidaten, stapte Johnson ouderwets in de trein. Hij legde in vijf dagen ruim 5.000 kilometer af. Van Virginia tot New Orleans deed zijn boemeltje tientallen plaatsen aan.

Bij de eerste stop in Culpeper, Virginia had Johnson een zin bedacht om zijn speeches mee af te sluiten. Terwijl de trein zich alweer in gang zette, riep Johnson naar zijn publiek: ‘Wat heeft Richard Nixon ooit gedaan voor Culpeper?’ De zin werd iconisch, en Johnsons tocht werd een succes. Kennedy won in veel meer zuidelijke staten dan de Republikeinse kandidaat Nixon.

De campagne van 1960 wordt inmiddels niet gememoreerd vanwege Johnsons treinreis, maar omdat de presidentskandidaten voor het eerst op tv in debat gingen. (Kennedy scoorde beter onder de kijkers, Nixon onder radioluisteraars.) Toch toonde Johnson met zijn reis door het zuiden het belang van kiezerscontact in de campagne. Maar in 2024 zien kiezers weinig van de kandidaten.

Biden laat zich niet zien, Trump zit in de rechtszaal

De wankele Joe Biden vertoont zich zelden voor een groot publiek. Zijn campagneteam slaat veel interviewverzoeken af. De strategie is om de 81-jarige Biden vooral in kleinschalige verbanden met kiezers te laten spreken.

Zijn tegenstrever Donald Trump zet juist in op grootschalige rally’s. Net als in 2016 reist hij door het land, maar vanwege zijn rechtszaken heeft hij daar dit jaar veel minder tijd voor. Zo zat de oud-president bijna heel mei verplicht in een rechtszaal in New York, wegens zijn betaling van zwijggeld aan pornoactrice Stormy Daniels.

Ook staat er één televisiedebat minder op de agenda dan gebruikelijk. Na kritiek van Trump en Biden op het onafhankelijke comité dat de eerdere debatten organiseerde, komen er twee debatten die op touw worden gezet door nieuwszenders CNN (27 juni) en NBC (10 september).

En zo dreigt het duel om het Witte Huis saaier te worden dan anders. Schrale troost voor de kiezers: met twee door en door bekende kandidaten valt er ook minder nieuws te zien dan normaal.

Schrijf u in voor onze Amerika-nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Washington D.C. en de Verenigde Staten met de gratis nieuwsbrief American Dreamers.