Wanhoop drijft Democraten tot ‘oude’ tactiek tegen Trump

16 maart 2024Leestijd: 2 minuten
President Biden loopt door de tuin van het Witte Huis. Foto: Andrew Harnik/AP Photo

Joe Biden brengt zijn senioriteit ter sprake, schrijft Victor Pak. Hij maakt er grapjes over, en noemt zijn ervaring juist een voordeel. Daarmee zal zijn ouderdom kiezers niet langer afschrikken, hopen de Democraten.

Niet hopeloos, wel wanhopig. Dat woord omschreef Bidens presidentscampagne de afgelopen maanden het best. De Democraat beleefde een moeizame winter in het Witte Huis, met het achterblijven van steun aan Oekraïne, onvrede over de economie en de moeiteloze winst van rivaal Donald Trump bij de Republikeinse voorverkiezingen.

Bij de presidentsverkiezingen van 5 november staan zij opnieuw tegenover elkaar. Biden gelooft heilig dat hij de enige Democraat is die Trump kan verslaan. Het is de koppige arrogantie van een 81-jarige, waar in de Democratische Partij nauwelijks verzet tegen klinkt.

Die partij moet zich zien te verhouden tot Biden en zijn leeftijd. Kiezers hebben hierover grote zorgen. Uit een peiling van The New York Times bleek dat de meeste Amerikanen die in 2020 op Biden stemden hem nu te oud vinden als president.

Robert Hur, speciaal onderzoeker naar Bidens omgang met geheime documenten na zijn vicepresidentschap, bezorgde de Republikeinen extra koren op de molen. Hur zei dat de president in gesprekken verward overkwam. Maar tijdens een verhoor in het Congres deze week was Hur minder stellig dan Republikeinen hoopten. Gevraagd of Biden seniel was, ontkende Hur dat dit de conclusie van zijn rapport is. Daarin spreekt Hur over een ‘oudere man met een zwak geheugen’.

Biden brengt leeftijd zelf ter sprake

Eerder probeerde zijn campagneteam Biden met kleine ingrepen vitaler te laten ogen. Zo kreeg hij tennisschoenen aangemeten, en doet hij sinds november 2021 aan balansoefeningen. Dit alles in de hoop dat Biden wat minder valt. Maar die aanpassingen kunnen de waarheid niet verbergen. Biden is oud, en de kiezer maakt zich daar zorgen om. Met een nieuwe aanpak hopen de Democraten de leeftijdsdiscussie te beslechten. Biden benoemt zijn senioriteit nu zelf.

‘Ik zie er misschien niet zo uit, maar ik loop al een tijdje mee,’ grapte Biden tijdens zijn recente State of the Union-toespraak in het Congres. ‘Op mijn leeftijd begin je de zaken scherper te zien dan ooit tevoren.’

In een nieuw reclamespotje gaat Biden nogmaals in op zijn leeftijd. In een minuut vertelt Biden dat hij zeker niet meer de jongste is, maar dankzij zijn ervaring wel resultaten bereikt – in tegenstelling tot Trump.

Lees verder onder de video

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Met deze nieuwe campagnetactiek, waarbij Biden niet meer wegloopt voor zijn ouderdom, hopen de Democraten de zorgen van de kiezers weg te nemen.

Of zij hierin zullen slagen? Dan moet Biden niet meer struikelen of ergere gezondheidsproblemen ontwikkelen. Tot de verkiezingen moet Biden vitaal ogen, of in elk geval vitaal voor een 81-jarige.