Oorlog als Europese groeimotor, wen er maar aan

17 maart 2024Leestijd: 2 minuten
Een stand op een beurs van de Duitse wapenfabrikant Rheinmetall. Foto: Daniel Karmann/DPA

Europa wordt eindelijk wakker. Defensie was altijd een domein van de lidstaten waarover Brussel niets te zeggen had. Maar dat begint te schuiven, ziet Hella Hueck. Europa maakt zich op voor een oorlogseconomie.

Komende zondag zijn er ‘presidentsverkiezingen’ in Rusland. Tussen haakjes natuurlijk, want er valt feitelijk niets te kiezen. Onze correspondent Joost Bosman schetst vanuit Moskou een naargeestige toekomst. Vladimir Poetin, de man die Rusland sinds eind 1999 regeert, zal weer winnen. De dood van Aleksej Navalny heeft de oppositie een grote klap toegebracht. De laatste tegenstanders zitten opgesloten of hebben het land allang verlaten. Uit niets blijkt dat Poetin van plan is om compromissen te sluiten over Oekraïne. Fabrieken waarin tot voor kort brood van de band rolde, produceren nu drones.

Intussen wordt Europa eindelijk wakker. Defensie was altijd een domein van de lidstaten waarover Brussel niets te zeggen had. Maar dat begint te schuiven. Ook Europa maakt zich op voor een oorlogseconomie. Afgelopen week presenteerde de Europese Commissie een strategie voor een eigen defensie-industrie. De megaboete van 1,8 miljard euro die Brussel aan techgigant Apple oplegde voor machtsmisbruik, verdween door dat nieuws naar de achtergrond. Dag privacy en eerlijke concurrentie, welkom defensie-obligaties, Taurus-raketten en Leopard-tanks.

Defensiefonds van zeker 100 miljard euro

Voor de langere termijn ziet Europees Commissaris Thierry Breton (Interne Markt) een Europees defensiefonds van zeker 100 miljard euro voor zich. Als het aan voorzitter Ursula von der Leyen ligt, komt er een aparte Eurocommissaris voor Defensie. De Europese Unie wil in Kyiv een kantoor voor militaire innovatie openen. Zit Oekraïne al bij de EU dan? vroeg ik mij af.

Van de Europese defensieaankopen wordt 80 procent buiten de EU gedaan. Daarvan wordt 60 procent uitgegeven aan Amerikaans wapentuig. De interne markt krijgt een nieuwe pijler: over zes jaar moeten lidstaten 50 procent van hun defensieaankopen in de EU doen. Oorlog als Europese groeimotor, wen er maar aan.