Zo kan Biden steun aan Oekraïne erdoor drukken

24 februari 2024Leestijd: 3 minuten
President Joe Biden. Foto: ANP

Door Republikeinse onwil is de Amerikaanse steun aan Oekraïne tot stilstand gekomen. President Joe Biden oogt machteloos in zijn herhaalde oproepen aan het Congres om er vaart mee te maken. Hij moet de Republikeinen harder aanpakken, schrijft Victor Pak, zoals zijn illustere voorgangers dat ook deden.

Pal staan voor internationale veiligheid, vrede en democratie, dat doen steeds minder Republikeinen. De omarming van Trumps isolationistische wereldbeeld is bijna compleet. Trump ziet de internationale politiek als een zero-sum game, een spel met louter winnaars en verliezers. Samen winnen is er niet bij.

Het wil er bij Trump niet in dat de Verenigde Staten baat hebben bij een sterk Oekraïne dat Rusland kan verslaan. Slaafs volgen de Republikeinen in het Congres die opvatting. In de Senaat bestaat nog wel flink verzet onder de oude Republikeinse garde, maar in het Huis van Afgevaardigden ontbreekt dat. De reden? Het Huis is populistischer dan de Senaat, vooral doordat leden van het Huis elke twee jaar worden verkozen en die van de Senaat om de zes jaar.

Republikeins leiderschap houdt steun tegen

In het Huis ligt de steun aan Oekraïne nu te wachten op een fiat. Voorzitter en Trump-adept Mike Johnson weigert om het voorstel plenair in behandeling te nemen. Hij en andere machtige Republikeinen in het Huis weten dat de kans groot is dat een handvol Republikeinen met de Democraten mee zal stemmen vóór steun. Daarom houden ze het debat tegen.

Gelukkig is er de discharge petition, een obscuur reglement uit 1931 dat het debat alsnog kan forceren. Het gaat om een petitie die een wetsvoorstel kan loswrikken uit de klauwen van het leiderschap en die ervoor kan zorgen dat het snel aan het gehele Huis wordt voorgelegd. Als ten minste 218 parlementariërs de petitie ondertekenen, volgt binnen twee dagen overleg in het Huis. Als iedereen staat voor z’n handtekening, wordt het wetsvoorstel daarna behandeld.

Johnson gebruikte petitie om burgerrechten te regelen

In 1963 maakte president Lyndon B. Johnson effectief gebruik van de petitie. Hij had net het presidentschap overgenomen van de vermoorde John F. Kennedy en erfde tal van wetten die waren vastgelopen. Waaronder de belangrijke burgerrechtenwet. In het Huis hielden invloedrijke zuidelijke Democraten de wet tegen. Republikeinen vonden het prima om in woord te belijden dat zij voor burgerrechten waren, maar niet in daad.

Tot Johnson zich er zelf mee ging bemoeien. Hij stelde voor een petitie te gebruiken om zuidelijke Democraten de burgerrechtenwet uit handen te nemen. Hij beijverde zijn streven ook bij Republikeinen, waardoor de petitie al snel de  grens van 218 ondertekenaars leek te gaan halen. Toen zwichtten zijn zuidelijke partijgenoten en kwam er schot in de zaak.

Democraten moeten dat voorbeeld volgen. Als zij collectief de petitie tekenen, zijn er al 213 stemmen om het steunpakket voor Oekraïne in behandeling te nemen. Slechts vijf Republikeinen zijn dan nog nodig. Die zijn bovendien snel gevonden. Liefst achttien Republikeinse parlementariërs vertegenwoordigen een district waar Biden in 2020 een meerderheid van de stemmen behaalde.

Op die achttien moet Biden zoveel mogelijk druk uitoefenen. Teken die petitie én help Oekraïne. Laat je niet gijzelen door je eigen partijleider.