Tucker Carlson, een Amerikaanse dorpsgek in Moskou

17 februari 2024Leestijd: 2 minuten
Tucker Carlson interviewt Vladimir Poetin. Foto: ANP

Met zijn Poetin-interview diende Tucker Carlson de Russische propagandamachine. De journalist staat in een traditie van Amerikanen die de eigen waarden verkwanselen, schrijft Victor Pak.

Madison Square Garden, 20 februari 1939, twee dagen voor de tweehonderdste geboortedag van George Washington. Het portret van de eerste president was gehesen en werd verlicht – en werd geflankeerd door banieren met hakenkruizen.

Lindberg was in 1941 nog isolationist

Zo’n 20.000 Amerikanen verzamelden zich in New York om het ‘ware amerikanisme’ vieren. Ze klapten voor leden van de zogeheten Duits-Amerikaanse Bond, die in felle speeches ageerden tegen de Democratische president Franklin Roosevelt, ‘rassenvermenging’ en ‘de Joden’. In de jaren voor de oorlog stonden sommige Amerikanen sympathiek tegenover nazi-Duitsland.

Luchtvaartpionier en presidentskandidaat Charles Lindbergh is het bekendste voorbeeld. Hij omarmde het isolationisme, zelfs toen nazi-Duitsland bezig was Europa te veroveren. ‘De drie belangrijkste groepen die de Verenigde Staten in de richting van een oorlog duwen, zijn de Britten, de Joden en de regering van Roosevelt,’ zei Lindbergh in 1941.

Pas de Japanse aanval op Pearl Harbor, later dat jaar, wist hem van zijn dwaze ideeën af te brengen. Hij zou zelfs oorlogsmissies tegen de Japanners uitvoeren.

Tucker Carlson ziet slechts volle schappen

Ideologie kan verblinden. Dat blijkt ook uit het recente Russische avontuur van Tucker Carlson, de geradicaliseerde Amerikaanse journalist die vorig jaar werd ontslagen bij Fox News en een eigen nieuwskanaal begon.

Begin februari mocht hij bij de Russische president Vladimir Poetin langs voor een gesprek. Volgens Carlson is hij de enige Amerikaanse journalist die daar interesse in heeft. Een flagrante leugen. Tal van Amerikaanse media zouden Poetin graag bevragen, maar dan wel kritischer dan Carlson deed.

Naast het gesprek met Poetin – die hem voor gek zette, door aan te halen dat een jonge Carlson eens te slecht is bevonden om CIA-agent te worden – ging Carlson op stap door Moskou. Hij prees de schone metrostations en goed gevulde schappen in supermarkten.

‘Als je naar een Russische supermarkt gaat (…) en ziet wat de dingen kosten en hoe ze leven, zul je radicaliseren tegen onze leiders,’ zei Carlson, die doorgaans geen goed woord over heeft voor de democratisch gekozen president Joe Biden.

‘Ideologie doet er niet zoveel toe,’ zei hij ook. Als je maar boodschappen kunt doen.

Tucker Carlson negeert de feiten

Het zijn kwaadaardige teksten. Carlson moet toch ook weten dat Poetins barbaarse ideologie duizenden mensen de dood in jaagt, in Oekraïne en in zijn eigen land. Met oppositieleider Aleksej Navalny als nieuwste slachtoffer.

Bovendien benoemt Carlson niet hoe het komt dat boodschappen in Moskou voor hem spotgoedkoop zijn: zijn Amerikaanse dollars zijn veel meer waard dan roebels. De gemiddelde Rus is meer dan de helft van zijn salaris kwijt aan boodschappen. Rusland is straatarm.

Zo offert Carlson de Amerikaanse vrijheidswaarden op voor een vol boodschappenkarretje met Russische troep.