Premium Lock Pieter Waterdrinker: ‘Hoe meer doden, hoe beter’ is nooit het antwoord

31 oktober 2023Leestijd: 5 minuten
Op de luchthaven van Machatsjkala ging een antisemitische menigte op Jodenjacht. Foto: AP Photo

Antisemitische moslims bestormden in Dagestan een vliegtuig uit Tel Aviv. Moeders in Gaza lijden onder de oorlog, net als moeders in Rusland. De ander ontmenselijken en doodwensen is nooit de juiste optie, schrijft Pieter Waterdrinker.

Ik moet dezer dagen vaak denken aan de moskee op de binnenplaats van mijn flatje aan de Grote Tatarenstraat, waar ik bijna dertien jaar heb gewoond. Het is de oudste moskee van Moskou. Het was een verzamelplek van Tsjetsjenen, Dagestanen, Kabardino-Balkaren en andere inheemse moslims, van wie Rusland er zo’n 23 miljoen heeft.

Dat Rusland een multi-etnische en multireligieuze samenleving is, werd de wereld afgelopen zondag weer eens duidelijk toen op de luchthaven van Machatsjkala, de hoofdstad van de deelrepubliek Dagestan, een virulent antisemitische menigte een zojuist uit Tel Aviv geland vliegtuig bestormde. ‘Allahu akbar’ roepend, zwaaiend met Palestijnse vlaggen, hadden ze het voorzien op de passagiers van het vliegtuig, die ijlings een heenkomen moesten zoeken. Heel ouderwets, om het maar eens cynisch te zeggen, gingen ze op Jodenjacht.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw