Premium Lock Kennelijk geldt het oorlogsrecht niet voor Hamas

30 oktober 2023Leestijd: 4 minuten
Foto: Ahmad Al-Rubaye/AFP

Hamas vuurt nog altijd raketten af op Is­raëlische burgerdoelen, schrijft Robbert de Witt. Bewust, en dat doet het al jaren. Is dat dan geen schending van het oorlogsrecht?

Zo kun je als bondgenoot in de strijd tegen het kwaad ineens zélf dader worden. Elf Irakezen, met hulp van (uiteraard) slachtoffer- advocaat Liesbeth Zegveld, eisen een schadevergoeding van de Nederlandse staat. Want bij een Nederlandse luchtaanval op een IS-bommenfabriek in de Iraakse stad Hawija kwamen in 2015 zeker 70 burgers om het leven. Er bleken namelijk veel meer bommen van het islamitische terreurnetwerk opgeslagen dan gedacht. De explosie was zo groot dat ook mensen in de gebouwen eromheen omkwamen.

Volgens de klagers hadden de Nederlandse militairen moeten weten dat er mensen sliepen in de omringende gebouwen. En ze hadden moeten tellen hoeveel bommen er precies in die fabriek lagen. Maar dat is niet gedaan, en dus moet Nederland de nabestaanden compenseren, meent Zegveld.

De kwestie speelt al zo lang, dat je bijna zou vergeten dat Nederlandse militairen inwoners van Hawija en andere steden en dorpen in Irak en Syrië juist probeerden te bevrijden van de moordbrigades van Islamitische Staat. Miljoenen burgers leefden in de nachtmerrie van het kalifaat, en deze religieuze fanatici verscholen zich onder hen. Daarover gaat het niet meer, tijdens het proces, acht jaar later, in Nederland.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw