Premium Lock Kijk eens aan, nu bewapent Israël hulpbehoevend Europa

31 augustus 2023Leestijd: 3 minuten
Foto: Jim Hollander/EPA

Voortdurend gaat de aandacht uit naar de talrijke problemen die Israël heeft. Maar de groeiende wapenexport maakt duidelijk dat Israël eindelijk is geaccepteerd als staat. Een land dat betrouwbaar wordt geacht om de middelen te leveren waarmee je je kunt beschermen, schrijft Robbert de Witt.

Stiekem was de onderlinge wapenhandel een enorme doorbraak in de gespannen relatie tussen beide landen. Maar het bleef stiekem, want noch de Duitse regering, noch de Israëlische regering wilde in de jaren vijftig en zestig dat dit bekend zou worden.

De Duitsers verkochten tanks, artillerie en marineschepen aan Israël. Die Duitse schepen werden overigens in het Verenigd Koninkrijk gebouwd, en er mochten geen merktekens op staan. Want dat de jonge Joodse natie – de staat Israël werd uitgeroepen in 1948 – Duits oorlogstuig kocht, lag niet lekker bij de bevolking.

Het was in de jaren vijftig en zestig immers nog maar kort geleden dat Duitsers hadden geprobeerd het gehele Joodse volk uit te roeien. En nu zouden de overlevenden met getrokken portemonnee naar Berlijn moeten gaan, om te betalen voor hún wapens? Uit geclassificeerde documenten die pas in 2014 werden vrijgegeven, blijkt dat de Israëlische regering zelfs kranten en andere media maande niet te berichten over de wapendeals, omdat die zo gevoelig lagen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw