Amerikaans debat over lhbti’ers zal alleen maar feller worden

12 augustus 2023Leestijd: 2 minuten
Trump-supporters met een Gays for Trump-bord in 2019. Foto: ANP

Van links tot rechts bemoeien Amerikaanse politici zich met de lhbti-gemeenschap en haar rechten. Zo krijgt een kleine groep wel erg veel aandacht in het publieke debat, schrijft Victor Pak.

In de zomer van 2016 was het feest voor Donald Trump in Cleveland, Ohio. Daar wees de Republikeinse partijconventie hem aan als presidentskandidaat. In de schaduw van dit spektakel was er een bijeenkomst van ‘LGBTrump’, een club van homoseksuele Trump-supporters.

Dat zo’n club bij de Republikeinse Partij ontstond, is te danken aan Trump. Hij presenteerde zich als een ‘homovriendelijke’ Republikein, een unicum. Al bleef homovriendelijke actie uit tijdens zijn presidentschap.

Lhbti verdeelt Republikeinse Partij

In de Republikeinse Partij blijven lhbti-rechten een punt van discussie. Trump claimt nog steeds homovriendelijk te zijn, maar toonde zich dit jaar zeer kritisch over transgenderoperaties. Als hij in 2024 opnieuw president wordt, zal hij die verbieden voor minderjarigen, zegde hij toe.

Toen zijn tegenstander Ron DeSantis daarop een campagnespotje uitzond waarin Trump de lhbti-gemeenschap bewierookt, kwam daarop felle kritiek. Het spotje is homofoob, stelden Republikeinse lhbti’ers.

DeSantis wilde Trump afschilderen als windvaan. Eerder prees Trump transgenders in missverkiezingen die hijzelf als zakenman organiseerde.

DeSantis wil zich profileren als echte conservatief

DeSantis is een fel criticus van de lhbti-gemeenschap. Als gouverneur van Florida ondertekende hij wetten die de lhbti-rechten beknotten. Zo werd voorlichting op scholen ingeperkt. Met die wetgeving maakt DeSantis nu mooie sier. In zijn campagne presenteert hij zich als een beschermheer van de klassieke conservatieve waarden.

Democraten tekenen fel verzet aan tegen het beleid van DeSantis en andere conservatieve Republikeinen. Door de Republikeinse aantijgingen zijn mensen bang om zichzelf te zijn, waarschuwt vicepresident Kamala Harris. Het lhbti-debat behoort tot de felste in de Verenigde Staten.

Lhbti steeds belangrijker politiek thema

Volgens peilingbureau Gallup ziet 7,2 procent van de Amerikanen zichzelf als lhbti’er. Het gaat om een kleine groep, maar wel één met  invloed. The Washington Post meldde dat Joe Biden zonder de ruime steun van lhbti’ers de verkiezingen in 2020 mogelijk had verloren.

De Amerikaanse lhbti-gemeenschap groeit. Volgens onderzoek zal in 2030 eenzevende van de kiezers zich lhbti’er noemen, in 2040 zelfs eenvijfde. Daarmee zal het debat over de lhbti-rechten nog scherper worden, en lijkt Trumps standpunt electoraal veelbelovender dan dat van DeSantis.