Premium Lock Roelof Bouwman: Hebben partijverboden nut? De Duitsers weten het antwoord

03 juli 2023Leestijd: 3 minuten
Rijksdag, Berlijn. Foto:

De Bondsrepubliek heeft een reputatie als het gaat om het verbieden van radicale politieke partijen. Maar van het ondergronds duwen van rechts- en links-extremisten is Duitsland allesbehalve opgeknapt, schrijft Roelof Bouwman. Een les voor Nederland, waar het kabinet een verbod op politieke partijen voorbereidt.

In maar weinig West-Europese landen heerste lange tijd zo veel geheimzinnigheid rond inlichtingen- en veiligheidsdiensten als in Nederland. Tot ver in de vorige eeuw waren geïnteresseerden hoofdzakelijk aangewezen op de publicaties van linkse journalisten die zich in de materie vastbeten. Met name Vrij Nederland-redacteur Rudie van Meurs gold in de jaren zeventig en tachtig als specialist.

De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), de belangrijkste voorloper van de AIVD, werd door Van Meurs en zijn progressieve vakbroeders steevast neergezet als een organisatie die zich bediende van chantage, bedrog, intimidatie, intriges en provocaties. Het was in de tijd dat linkse politieke partijen nog pleitten voor de opheffing van inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw