Premium Lock Jonathan Holslag: Waarom Europese autonomie een waanbeeld is

14 juni 2023Leestijd: 2 minuten
AMERIKAANSE SOLDATEN TIJDENS EEN MILITAIRE OEFENING VAN DE NAVO. FOTO: ROBERT ATANASOVSKI/AFP

Trump die opnieuw zijn intrek neemt in het Witte Huis: wen maar aan die gedachte. In Europa gaan de alarmbellen al af. Overal bepleiten politici dat Europa snel minder afhankelijk moet worden van Amerika. Dat is een waanbeeld, schrijft Jonathan Holslag.

Donald Trump werkt zich terug in het voetlicht. De voormalige president lijkt bijna immuun voor rechtszaken en schandalen. Vandaag is Trump bij de Amerikaanse bevolking bijna even populair als Joe Biden. Binnen de Republikeinse Partij ligt hij nog steeds ver voor op Ron DeSantis. Trump die volgend jaar opnieuw zijn intrek neemt in het Witte Huis: begin maar vast te wennen aan die gedachte.

In Europa gaan de alarmbellen af. Overal bepleiten politici dat Europa nu snel minder afhankelijk moet worden van de Verenigde Staten op de terreinen van veiligheid, energie en technologie. Amper 32 procent van de Europeanen beschouwt de VS vandaag als een bondgenoot; de meerderheid typeert het land als een noodzakelijke partner. De realiteit is echter dat Europa helemaal niet op weg is om zijn afhankelijkheid af te bouwen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw