Premium Lock Oekraïne snel bij de NAVO: toch een goed idee?

05 juni 2023Leestijd: 4 minuten
DE OEKRAÏENSE PRESIDENT VOLODYMYR ZELENSKY. FOTO: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Grootste bezwaar tegen NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne is dat het land in oorlog is en het Westen dus meesleept in een conflict met Rusland. Maar Oost-Europeanen weten uit ervaring dat lidmaatschap van het westerse bondgenootschap juist een garantie voor vrede is, schrijft Robbert de Witt.

Nog een maandje, en dan komen alle 31 NAVO-lidstaten bijeen in Litouwen. Uiteraard zal het op 11 en 12 juli in Vilnius gaan over de oorlog in Oekraïne. En dan vooral over de afloop van de oorlog. Dat lijkt misschien voorbarig. Het front is immers, op enkele plekken na, in de afgelopen zestien maanden amper verschoven.

Maar de druk is groot om Oekraïne veiligheidsgaranties te geven, zodat het land zich ook op langere termijn kan beschermen tegen Russische agressie. President Volodymyr Zelensky zei afgelopen weekeinde in The Wall Street Journal dat hij hoopt op een concrete toezegging, anders heeft het voor zijn land geen zin om naar Litouwen te gaan. ‘Hoeveel mensen moeten nog sneuvelen omwille van één zinnetje?’ Zelensky wil graag horen per wanneer zijn land welkom is in de alliantie.

Niemand durfde Poetin voor het hoofd te stoten

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw