Premium Lock Jonathan Holslag: Kan West-Europa de zenuwen bedwingen in Oekraïne-oorlog?

07 juni 2023Leestijd: 3 minuten
HET VRIJHEID VAN RUSLAND-LEGIOEN VOERT ACTIES UIT OP RUSSISCH GRONDGEBIED. FOTO: MADIYEVSKYY/UKRINFORM/SIPA

De NAVO zit in haar maag met de aanvallen van Oekraïne op Russisch grondgebied. De organisatie vreest dat Kyiv de NAVO meesleurt in een rechtstreeks conflict. Er woedt een zenuwenoorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het is in West-Europa dat de zenuwen het als eerste lijken te begeven, schrijft Jonathan Holslag.

Nadat de frontlijnen tussen Oekraïne en Rusland maandenlang amper bewogen, worden de Russen steeds harder getroffen ver voorbij de frontlijn. Hoewel de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, benadrukte dat Oekraïne het recht heeft om zichzelf te verdedigen, hoor je binnenskamers steeds vaker dat Kyiv te ver gaat en dat het de NAVO dreigt mee te sleuren in een rechtstreekse oorlog. Er woedt een zenuwenoorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het is in West-Europa dat de zenuwen het als eerste lijken te begeven.

Er blijft onduidelijkheid bestaan over de incidenten. In april erkende een gelekt Amerikaans rapport dat Oekraïense commando’s achter aanslagen zaten in Minsk en Moskou. Op 29 april ging een olieopslagplaats op de Krim in vlammen op. Vier dagen erna volgde een aanval met onbemande vliegtuigen op het Kremlin. Eind vorige maand voerde een commando een aanval uit op de buitenwijken van Belgorod, volgde een artilleriebarrage op andere plaatsen rondom die stad, werd nog maar eens een oliedepot in lichterlaaie gezet en kwamen weer een aantal onbemande vliegtuigen neer in Moskou. Kyiv heeft al eerder aanvallen op Russisch grondgebied uitgevoerd, maar nu neemt het tempo toe.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw