Premium Lock Flapuit Biden begint een diplomatiek risico te worden

26 juni 2023Leestijd: 3 minuten
JOE BIDEN VALT OM OP HET PODIUM IN COLOARDO SPRINGS. FOTO: AP/ANDREW HARNIK

Dat Biden soms de weg kwijt is als hij een podium moet verlaten: ach, kan gebeuren. Of dat hij een keertje struikelt, ook geen ramp. Maar zijn gaffes – versprekingen – beginnen ernstige vormen aan te nemen, schrijft Robbert de Witt. Met wie weet wat voor gevolgen.

Je kunt als president van de Verenigde Staten alle gelijk van de wereld hebben, en toch een enorme uitglijder begaan. Het overkwam Joe Biden (weer eens), op een bijeenkomst waarover normaal gesproken niet veel bijzonders valt te melden. De president was op een ‘fundraiser’ in San Francisco. Bedrijven en vermogende Amerikanen betalen tienduizenden dollars om te mogen aanschuiven bij een diner opgeluisterd door Mr. President. Die houdt normaal gesproken een praatje, maakt een onschuldig grapje, en haalt zo een fors bedrag op voor zijn volgende campagne.

Biden sprak over de Chinese spionageballon, die begin dit jaar werd gesignaleerd in het Amerikaanse luchtruim, en uiteindelijk uit de lucht werd geschoten door de luchtmacht. Het Witte Huis wilde het er in de maanden erna liever niet over hebben, omdat het een beetje pijnlijk was allemaal. Eerst werd het probleem gebagatelliseerd, vervolgens werd er laat opgetreden. Over de aard van de afluister- en surveillance-apparatuur aan de ballon werd lang gezwegen. De ballonkwestie kwam niet zo goed uit, omdat de regering-Biden juist probeerde de relaties met China een beetje te herstellen.

Biden: ‘… bijzonder gênant voor dictators’

Toch sprak Biden er in San Francisco ineens wél over. En onthulde pardoes waarom Xi Jinping, de Chinese leider, er zo boos over was. ‘Hij wist niet dat die ballon er was. Het is bijzonder gênant voor dictators als zij niet weten wat er precies gebeurt.’ Oeps.

Terwijl president Biden ogenschijnlijk Xi wilde verdedigen door te zeggen dat de Chinees er niets van af wist, noemde hij hem een dictator. Met één ongelukkig gekozen term maakte Biden kapot wat zijn minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in dezelfde week juist had proberen te lijmen.

Tijdens een top in Singapore probeerde Blinken bijvoorbeeld af te spreken dat beide regeringen elkaar op de hoogte houden van hun militaire manoeuvres rond Taiwan, om ongelukken te voorkomen. Eén incidentje door een nerveuze kapitein op een fregat, en het gaat zomaar mis. Een militaire hotline is cruciaal om oorlog tussen twee supermachten te voorkomen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw