Premium Lock FBI en Democraten schonden de rechtsstaat uit afkeer van Trump

19 mei 2023Leestijd: 4 minuten
OUD-PRESIDENT DONALD TRUMP. FOTO: ANDY BUCHANAN / AFP

De FBI ging onzorgvuldig en partijdig te werk in het onderzoek naar Trumps vermeende samenzwering met Rusland, concludeerde speciaal aanklager John Durham. Onthutsend, schrijft Afshin Ellian: de veiligheidsdiensten, luid aangemoedigd door de Democraten, traden de beginselen van de rechtsstaat met voeten.

Het verdriet van Amerika duurt voort. Inmenging in verkiezingen van andere landen is een zwaar wapen. Dit wapen bestond altijd al, maar de inzet daarvan is niet zonder risico voor de agressor: de uitkomst is tamelijk onvoorspelbaar. Maar dat de vijanden van het vrije Westen zouden willen interveniëren in de verkiezingen, is niet onbegrijpelijk. Het is de taak van een democratische staat om de integriteit van periodieke verkiezingen te beschermen. Dit is een moeilijke opgave, vooral in tijden van sociale media en polarisatie.

In 2017, een paar dagen voor de beëdiging van Donald Trump als president van Amerika, openbaarde de regering-Obama dit bericht van de inlichtingendiensten:

‘We assess Russian President Vladimir Putin ordered an influence campaign in 2016 aimed at the U.S. presidential election. Russia’s goals were to undermine public faith in the U.S. democratic process, denigrate Secretary [Hillary] Clinton, and harm her electability and potential presidency. We further assess Putin and the Russian Government developed a clear preference for President-elect Trump.’

Met dit bericht begon een onzalig proces dat nu pas kan worden afgesloten. In 2019 kwam speciaal openbaar aanklager Robert Mueller met een rapport over Russische inmenging. In hetzelfde jaar verscheen daarover een rapport van de inspecteur-generaal van het ministerie van Justitie, en in 2020 verscheen een rapport van de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat. Vorige week verscheen een vierde rapport. Speciaal aanklager John Durham onderzocht de werkwijze van de FBI bij het onderzoek naar Russische inmenging in de presidentverkiezingen van 2016. Durhams rapport is werkelijk onthutsend.

FBI liet zich leiden door afkeer van Trump

Volgens dit rapport ging de FBI onzorgvuldig en partijdig te werk. De agenten die onderzoek verrichtten, lieten zich beïnvloeden door hun afkeer van Trump. Bij het starten van het onderzoek baseerde de FBI zich op geringe en niet gecontroleerde informatie. Dat onderzoek had volgens de opsporingsnormen nooit tot stand mogen komen.

Uit het rapport: ‘Een objectief en eerlijk oordeel over deze fragmenten van informatie zou de FBI ertoe hebben moeten brengen om niet alleen te twijfelen of het onderzoek “Cross Hurricane” geopend zou moeten worden, maar ook om na te denken over de vraag of het bureau werd gemanipuleerd voor politieke of andere doeleinden. Helaas heeft men dat niet gedaan.’ De vraag rijst hier wie de gemanipuleerde is, en wie de manipulator.

Media als CNN deden vrolijk eraan mee

Durham stelt vast: informatie die ‘Trumps medewerkers kon ontlasten, werd niet gedeeld met het ministerie van Justitie of met de rechter die over de opsporingsbevoegdheden moest oordelen’. Dit is heel ernstig. Eigenlijk moeten deze agenten en hun meerderen, indien ze hiervan op de hoogte waren, worden berispt. Opsporingsdiensten mogen nooit opzettelijk ontlastende informatie verbergen voor de rechter. Zal president Joe Biden maatregelen nemen tegen deze agenten? Zullen de Democraten een personele en culturele reorganisatie bij de FBI voorstellen? Ik vrees van niet.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw