Premium Lock Gedweep met linkse Lula blijkt inmiddels wel erg naïef

07 februari 2023Leestijd: 3 minuten
De Braziliaanse president Lula (rechts) ontvangt zijn Duitse collega Olaf Scholz. Foto: Andre Borges/EPAScholz

Het beeld van Lula als brenger van hoop na de donkere jaren onder Bolsonaro, is wel erg eenzijdig, schrijft Robbert de Witt. Dat bleek tijdens een pijnlijk bezoek van Olaf Scholz aan Brazilië.

Nadat Joe Biden Donald Trump had verslagen, verzekerde Biden dat ‘Amerika terug is’ als betrouwbare bondgenoot. Zijn voorganger Trump had immers alleen oog voor het Amerikaanse belang, niet voor vrienden. Een echo klonk onlangs uit de mond van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, op bezoek in Brazilië. ‘We zijn allemaal blij dat Brazilië terug is op het wereldtoneel,’ zei de Duitse leider.

Als eerste westerse regeringsleider bezocht Scholz eind januari de nieuwe president Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva, nadat die Jair Bolsonaro nipt had verslagen. En laat Bolsonaro nu de ‘Tropische Trump’ worden genoemd, omdat zijn denkbeelden en agressieve manier van politiek bedrijven zo sterk op die van de Amerikaan lijken.

Robbert de Witt is adjunct-hoofdredacteur bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa

Lula, de hoop na de donkere dagen

Scholz merkte dit kort na zijn uitgesproken opluchting. Want toen Scholz Lula verzocht Oekraïne te helpen, vroeg de Braziliaan zich publiekelijk af wie nu eigenlijk de oorlog was begonnen. ‘Ik denk dat de aanleiding voor de oorlog eerst maar eens moet worden opgehelderd. Was het vanwege de NAVO? Heeft het te maken met gebiedsuitbreiding? Met de toenadering van Oekraïne tot Europa?’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw