Premium Lock Waarom ook steeds meer rechtse Britten de Brexit betreuren

17 januari 2023Leestijd: 4 minuten
Anti-Brexit protest, Westminster (Londen). Foto: Vuk Valcic/SOPA Images/Sipa USA

Niet alleen progressieve, maar ook conservatieve kiezers in het Verenigd Koninkrijk betwijfelen of Brexit wel zo’n goed idee was. Niet vanwege de slabakkende economie, maar vooral vanwege de aanhoudende toestroom van migranten, schrijft Robbert de Witt.

Weinig Nederlanders weten wie de burgemeester is van Berlijn, Parijs, Rome of Londen. Logisch, want wat heeft zo’n buitenlandse, lokale functionaris nou te maken met zaken die in Nederland spelen?

Desondanks kreeg vorige week een toespraak van de burgemeester van Londen hier veel aandacht. Dat had alles te maken met de reden van zijn geklaag, want hij bevestigde wat veel Nederlanders ook vinden: de Brexit was een grote vergissing.

Robbert de Witt is adjunct-hoofdredacteur bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa

De harde waarheid over Brexit onder ogen zien

Volgens burgemeester Sadiq Khan heeft het Britse EU-vertrek rampzalige economische gevolgen voor zijn stad en zijn land. Londen zou veel terrein hebben verloren aan financiële centra op het Europese vasteland. ‘Na jaren van ontkenning moeten we de harde waarheid onder ogen zien: de Brexit werkt niet. Het heeft onze economie verzwakt (…) en onze reputatie beschadigd.’

Als iemand zegt wat je zelf al vindt, dan is dat natuurlijk fijn om te horen. Vandaar dat Khan instemmend werd aangehaald in Nederlandse media. Het vertrek van de Britten ligt blijkbaar nog gevoelig bij veel Nederlanders. Gevoeliger wellicht dan bij andere Europeanen, bij wie bijna drie jaar na de officiële uittreding op 31 januari 2020 veel minder discussie is over Brexit.

Dat is omdat veel Nederlanders de Britten zagen als natuurlijke bondgenoten. Omdat het Verenigd Koninkrijk en Nederland beide vrijemarkteconomieën zijn en, met hun traditie als zeevarende naties, ook meer gericht op de rest van de wereld dan andere EU-landen.

Na Brexit moest Nederland op zoek naar nieuwe allianties

Bovendien was het voor Nederland prettig om in het Verenigd Koninkrijk een sterke bondgenoot te hebben tegenover Frankrijk en Duitsland, die andere grootmachten in Europa die vaak zaken bekokstoven zonder dat Den Haag daar veel invloed op kon uitoefenen. Na Brexit moest Nederland op zoek naar nieuwe allianties.

De rouw is in Nederland wat dieper dan elders in de EU. Misschien is de hoop dat het nog goedkomt hier ook wat groter. Cijfers over de economische schade van Brexit worden gretig gedeeld in Nederland. Omdat die in de ogen van critici bewijzen hoe onverstandig de Britten zijn geweest. Politici als Khan krijgen om dezelfde reden alle aandacht op deze oever van de Noordzee.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw