Premium Lock Waar we niet over praten: de idioten in de Turkse politiek

02 januari 2023Leestijd: 4 minuten
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Aytac Unal/Anadolu Agency

Sinds de Russische aanval op Oekraïne benadrukken NAVO-lidstaten steeds dat zij als vrije, democratische landen stelling nemen tegen de agressie van het dictatoriale Rusland. Maar intussen dooft ook in NAVO-lidstaat Turkije het licht, schrijft Robbert de Witt.

Robbert de Witt is adjunct-hoofdredacteur bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa

Hoe erg is het als twee vooraanstaande politici elkaar uitschelden voor ‘idioot’? Niet zo fraai natuurlijk, maar ach, in een democratie knettert het soms. Er zijn ergere benamingen denkbaar, politici zijn soms net mensen en gedragen zich dus soms ook idioot. Maar als de een behoort tot de partij van de president en dus mag zeggen wat hij wil, en de ander de populairste politicus van de oppositie is en wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf, dan is er wel degelijk iets goed mis in een land.

In Turkije is Recep Tayyip Erdogan (67) al twintig jaar aan de macht. Eerst als premier, vervolgens als president – zo omzeilde hij de maximale regeertermijn zoals bepaald in de Turkse Grondwet, een tactiek die hij afkeek van collega-plucheplakker en collega-autocraat Vladimir Poetin.

Verzet aangewakkerd door falend economisch beleid en islamisering

Maar Erdogans falende economische beleid en de sluipende islamisering die hij doorvoerde, wakkerden ook het verzet aan. Zeker onder Turken die zich zorgen maken over vrijheid en democratie in hun land. Bij lokale verkiezingen in 2019 sloegen zij toe.

In Istanbul werd de partij van Erdogan, AKP, verslagen door oppositiepartij CHP. Maar volgens Erdogan en zijn politieke vriendjes waren de verkiezingen niet eerlijk verlopen. De kiescommissie bepaalde dat de verkiezingen over moesten. Dat bleek een zegen voor de oppositie, geleid door de populaire burgemeester van Istanbul, Ekrem Imamoglu.

Veroordeeld vanwege dat ene woordje ‘idioten’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw