Robbert de Witt Premium Corner

Maar wie zijn de baas bij Buitenlandse Zaken: de racisten of de feministen?

12 januari 2023Leestijd: 3 minuten

Afgaande op een intern onderzoek zijn discriminatie en racisme bij Buitenlandse Zaken schering en inslag. Tegelijk wordt daar voortdurend het belang van diversiteit, inclusiviteit en een ‘feministisch buitenlandbeleid’ benadrukt. Dat klinkt toch allemaal niet alsof het ministerie wordt gedomineerd door racisten, schrijft Robbert de Witt.

Het veroorzaakte een schokgolf afgelopen december. Volgens een intern onderzoek zijn racisme en discriminatie ‘ernstig en zorgelijk’ op het ministerie van Buitenlandse Zaken, zowel in Den Haag als op ambassades wereldwijd. Een medewerker zou Afrikaanse landen ‘apenlanden’ hebben genoemd. Personeelsleden zouden collega’s met een migratieachtergrond hebben omschreven als ‘apen’, ‘bokito’s, ‘negers’ en ‘Zwarte Piet’. Tweede Kamerleden vonden het ‘walgelijk’, en terecht.

Midden in de storm van verontwaardiging is het bijna ongepast om een en ander te nuanceren. Zoals wijzen op het geringe aantal medewerkers dat is ondervraagd: in totaal 47 mensen. De vraag is of die wel representatief zijn voor de bijna tienduizend medewerkers van Buitenlandse Zaken.

Robbert de Witt is adjunct-hoofdredacteur bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa

Voor het beeld maken zulke kanttekeningen niet uit: Buitenlandse Zaken is een stinkende, racistische beerput. Terwijl dit ministerie, net als alle andere overheidsorganisaties, zich zo graag zegt voor te staan op diversiteit en inclusiviteit. Termen waarover je struikelt in elke uitgave van De Veiligheidsdiplomaat, het maandelijkse magazine van Buitenlandse Zaken. Thema’s als klimaatverandering, duurzaamheid en gendergelijkheid rukken ook op in de diplomatie.

Nederland bekeerde zich tot een ‘feministisch buitenlandbeleid’

Krap drie maanden nadat oppermacho Vladimir Poetin met ouderwetse bommen en granaten Oekraïne binnenviel, bekeerde de Nederlandse regering zich tot een ‘feministisch buitenlandbeleid’. Op 13 mei schreven Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer dat ‘er ruimte bestaat om gender mainstreaming structureel leidraad te maken binnen het buitenlandbeleid van de Rijksoverheid’.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.