Premium Lock Boycot? Qatar verdient eerder een net diplomatiek dankjewel

08 november 2022Leestijd: 4 minuten
Arbeiders uit Bangladesh en India werken aan Khalifa Stadion in Doha. Foto: Andreas Gebert/DPA

Qatar is ‘fout’ omdat voetbalfans straks staan te hossen op tribunes doordrenkt met het bloed van duizenden gastarbeiders. Maar waarom horen we regeringen van landen waar al die gastarbeiders vandaan komen nooit klagen? Bovendien zijn er ook goede redenen waarom een nauwe relatie met Qatar van belang is, schrijft Robbert de Witt.

Zou de term ‘huilie huilie’ ook in het Arabisch bestaan? Want bij kritiek snel de slachtofferrol aannemen, is in het Midden-Oosten een bekende reflex. Zoals sjeik Tamim bin Hamad al-Thani van Qatar reageerde op de kritiek op de mensenrechtensituatie in zijn land, waar volgend weekeinde het WK voetbal begint: ‘Al decennia heeft het Midden-Oosten te lijden van discriminatie. En die discriminatie komt vooral van mensen die ons helemaal niet kennen.’ Kritiek op Qatar is volgens de sjeik dus vooral het gevolg van westerse onwetendheid en vooroordelen. Dat is wel erg makkelijk. Of heeft hij een klein beetje gelijk?

Robbert de Witt is adjunct-hoofdredacteur bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa

Het WK in Qatar wordt steeds opnieuw in verband gebracht met de vele gastarbeiders die omkwamen bij de bouw van stadions. Het wordt het duurste voetbaltoernooi ooit: naar verluidt geven de Qatari er 200 tot 300 miljard dollar aan uit: aan zeven stadions, een luchthaven, een metrostelsel en honderd hotels. En daar zitten nog niet eens de kosten bij die het land volgens kwade tongen heeft gemaakt om wereldvoetbalbond FIFA ‘te overtuigen’ het WK te gunnen aan dit piepkleine woestijnlandje, waar vanwege de extreme hitte noodgedwongen in november moet worden gevoetbald. Naar verluidt zijn de stemmen destijds in 2010 gekocht.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw