Jonathan Holslag Premium Corner

Waarom Qatar Europa op de knieën heeft

02 november 2022Leestijd: 3 minuten

Over een paar weken begint ondanks alle klachten over de mensenrechtenschendingen het WK voetbal in Qatar. Europa is voorlopig genoodzaakt de relaties met het emiraat goed te houden en het morele vingertje te beperken, schrijft Jonathan Holslag. Qatar heeft ons niet echt nodig, wij het land des te meer.

Jonathan Holslag (1981) schrijft elke woensdag een blog over internationale ontwikkelingen voor ewmagazine.nl. Hij is als politicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Holslag schreef diverse boeken, in het bijzonder over Azië en de opkomst van China en de gevolgen daarvan voor Europa.

Weldra begint in Qatar een voetbalkampioenschap dat eigenlijk nog maar weinig met voetbal te maken heeft. De Qatari zelf geven niets om de sport. In het beste geval functioneren onze voetballers als een gezelschap circusapen die in dure arena’s hun kunstjes mogen opvoeren ten bate van het wereldwijde prestige van sjeiks. Je kunt je weinig kunstmatiger voorstellen dat voetbal in Qatar. En dat vat eigenlijk zo’n beetje de huidige machtsverhoudingen weer.

Zielige uitvlucht voetbalbonden: WK zou helpen mensenrechten verbeteren

Europese voetbalbonden voeren aan dat het wereldkampioenschap Qatar helpt veranderen, druk zet om bijvoorbeeld de mensenrechten te verbeteren. Dat is een zielige uitvlucht. Hoewel de Qatari enkele kleine aanpassingen doorvoerden om tienduizenden migrantarbeiders iets beter te beschermen tegen de gruwelijkste uitwassen van moderne slavenarbeid, blijft hun situatie zeer kwetsbaar. Maar goed, dat geldt uiteraard ook voor de miljoenen andere slavenarbeiders die elders in de wereld ervoor zorgen dat onze winkelrekken goed gevuld blijven.

qatar

Verkeerde keus voor Qatar maakt boycot WK nog niet zinvol, schreef Gerry van der List vorig jaar

Voetbalbonden stellen ook dat het toernooi openingen maakt in het religieuze conservatisme van het steenrijke emiraat. Homoseksuele voetballers zouden bijvoorbeeld worden gedoogd en er mag alcohol gedronken worden. Dat is niets nieuws. Qatar slaagt er al langer in om op een behendige wijze religieus conservatisme te combineren met zakelijk opportunisme. Omdat er maar zo’n 300.000 volwaardige staatsburgers zijn en 2,3 miljoen buitenlanders die voor die Qatarese staatsburgers werken, kan men niets anders dan wat ruimte te scheppen.

Qatar sponsort islamitische organisaties, waaronder Hamas

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.