Premium Lock Nogal overdreven, die angst voor ‘de fascisten’ in de straten van Rome

02 november 2022Leestijd: 4 minuten
De Italiaanse minister-president Giorgia Meloni. Foto: LaPresse via ZUMA Press

Alle angstbeelden over de terugkeer van het fascisme in Rome ten spijt: in haar regeringsverklaring liet Giorgia Meloni zich van haar redelijke kant zien. Blijkbaar neemt zij de grieven en zorgen van Italiaanse kiezers serieus, schrijft Robbert de Witt.

Eigenaardig, hoe Amerikanen en Europeanen steeds maar weer het politieke gevaar aan de andere kant van de oceaan menen te zien, terwijl ze in dit opzicht toch sterk op elkaar lijken. Het presidentschap van Donald Trump werd hier gezien als een ernstige bedreiging van de Amerikaanse democratie, alsof het land op het punt stond af te glijden naar een fascistische staat. Maar de one term president werd in toom gehouden door de wetten en instituties. En ondanks een gewelddadige poging van enkele duizenden opgehitste aanhangers, versloeg Joe Biden hem uiteindelijk via de stembus. En nu zien de Amerikanen op hun beurt spoken in Europa opduiken.

Amerikaanse politici, media én het Witte Huis tonen zich bezorgd over verkiezingsuitslagen in Europese landen. Allereerst in Frankrijk, waar Marine Le Pen het ternauwernood moest afleggen tegen Emmanuel Macron. Opluchting aan de andere kant van de oceaan.

Robbert de Witt is adjunct-hoofdredacteur bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa

Wat is er aan de hand met Europa?

Maar vervolgens wonnen in Zweden de Zweden Democraten, en in Italië Giorgia Meloni. Steevast wordt de link gelegd met de Tweede Wereldoorlog: bij Marine Le Pen met antisemitisme, bij de Zweden Democraten met het neonazisme, en bij Meloni’s Broeders van Italië met het fascisme van Benito Mussolini. Wat is er aan de hand in Europa, zo vragen Amerikanen zich af.

Natuurlijk hoeven zij voor het antwoord maar naar het succes van Trump te kijken. Ook de rechts-nationalistische, populistische, radicaal-rechtse – al deze termen worden steeds door elkaar gebruikt – politici in Europa winnen stemmen door het nationale belang voorop te stellen, zoals Trump won met de slogan ‘America First’. Kleine verschillen zijn er wel. Trump ging het vooral om oneerlijke economische concurrentie met het buitenland en om immigratie. In Europa gaat het vaak om euroscepsis en immigratie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw