Premium Lock Geen dialoog: het Iraanse regime moet ten val worden gebracht

04 november 2022Leestijd: 5 minuten
Protesten tegen het Iraanse regime met de slogan 'Vrouw, leven, vrijheid' in New York. Foto: Ron Adar/Shutterstock

Naar aanleiding van de protesten in Iran, geleid door  vrouwen, nam Afshin Ellian in Brussel deel aan een bijeenkomst van de Iraanse oppositie. Ondanks hun onderlinge verschillen werden de deelnemers het hierover eens:
de ayatollahs moeten het veld ruimen en Iran moet een liberale democratie worden, met scheiding van kerk en staat.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Zan, Zendegi, Azadi’ (Vrouw, Leven, Vrijheid) verenigt al zeven weken de Iraanse jongeren onder leiding van vrouwen tegen een tot de tanden bewapend regime. Zan, vrouw, verwijst naar alle vrouwvernederende wetten en maatregelen van de islamitische republiek.

Het woord verwijst indirect naar de essentie van het regime, de sharia. De vrouwen waren de eerste groep Iraniërs die werden getroffen door maatregelen van de islamisten, door de verplichting een hijab te dragen, bedekkende kleding. Scholieren moeten een bijzonder type hoofddoek gebruiken, genaamd maqna’eh. Alle vrouwen die bij de overheid of in het onderwijs werken, gaan verplicht gekleed in een lang gewaad.

De hidjab, Berlijnse Muur van het Iraanse regime

De Iraanse activiste Masih Alinejad organiseert al decennia de strijd tegen de hijab. Zij noemt die de Berlijnse Muur van het regime. Wie deze muur neerhaalt, haalt het fundament onder het regime weg. De protesterende vrouwen verbranden nu hun hoofddoeken. Een dichter schreef verzen waarin hij alle Iraniërs met die verbranding feliciteerde. In liedjes en leuzen tonen vrouwen moed en leiderschap. Iraans fotomodel en zangeres Negin Parsa heeft een prachtig lied gemaakt, dat uit leuzen van de vrouwen is samengesteld:

Een voyeur ben jij, losbandig ben jij. Ik ben de vrijheidslievende vrouw.

Een monster ben jij, een opruier ben jij. Ik ben de vrijheidslievende man.

Het is geen sprookje meer, jij bent de Zahhak van onze tijd (mythologische despoot).

Het is geen sprookje meer, ik ben een Kaveh de smid (een volksheld).

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ik nam in Brussel deel aan een bijeenkomst van de Iraanse oppositie

Al sinds mijn negentiende ben ik niet meer betrokken bij een Iraanse groep of politieke partij. Ik was en ben een zelfstandige intellectueel, die zich altijd openlijk tegen het regime heeft gekeerd. Dat is wellicht een van de belangrijkste redenen waarom ik met enige tevredenheid op mijn leven terugkijk. Door een aantal liberaal denkende kennissen werd ik uitgenodigd deel te nemen aan een bijeenkomst over Iran. Linkse en liberale intellectuelen, monarchisten en de vertegenwoordiger van kroonprins in ballingschap Reza Pahlavi zouden ook komen. De bijeenkomst werd gehouden in Brussel, onder zware veiligheidsmaatregelen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw