Premium Lock EU en asielcrisis: veel woorden, weinig daden

26 november 2022Leestijd: 4 minuten
Migranten komen aan in Italië. Foto: ANP

Een spoedbijeenkomst van ministers van Binnenlandse Zaken in Brussel over de asielcrisis: goede bedoelingen maar weinig concrete resultaten. Over zinnige oplossingen wordt nog altijd niet gesproken, vindt René van Rijckevorsel.

Zou het? Gaat de Europese Unie (EU) echt werk maken van het indammen van de aanzwellende illegale immigratie naar de lidstaten? Eind oktober van dit jaar stond de teller op 281.000 ‘irreguliere grensoverschrijdingen’ aan de buitengrenzen van de Europese Unie. Dat betekent een stijging van 77 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Landen als Nederland, België en Oostenrijk kraken onder de toestroom. Zeker nu er ook weer meer Oekraïners komen, als gevolg van de Russische aanvallen op de Oekraïens vitale infrastructuur.

Zeker Nederland is een geliefde bestemming. Illegale migranten weten dat ze alleen maar ‘asiel’ hoeven te roepen om in de procedure te worden opgenomen. In 73 procent van de gevallen wordt de aanvraag ingewilligd – een heel veel hoger percentage dan in andere lidstaten. Ook als de asielzoeker uit een veilig land als Turkije of Bangladesh komt, mag hij blijven (ja, het is meestal een jonge hij).

Van een ‘migratie- of asielcrisis’ wordt nog niet gesproken.

Vrijdag 25 november kwamen de EU-ministers van Binnenlandse Zaken (en in het geval van Nederland VVD-asielstaatssecretaris Eric van der Burg) in een spoedzitting bijeen in Brussel. Zij bespraken de ‘migratiesituatie’ – van een ‘migratie- of asielcrisis’ wordt nog niet gesproken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw