Premium Lock Dappere Iraanse voetballers riskeren veel meer dan een gele kaart

22 november 2022Leestijd: 2 minuten
Iraanse spelers weigeren mee te zingen met het volkslied. Foto: ANP

Het regime in Teheran gaat over lijken om de opstand in Iran de kop in te drukken. Als het matige Iraanse elftal straks huiswaarts keert, wacht een onzeker lot. Des te dapperder dat zij demonstratief niet meezongen tijdens het spelen van het Iraanse volkslied op het WK in Qatar, schrijft Robbert de Witt.

De Portugese coach van het Iraanse nationale voetbalelftal denkt er precies zo over als de aanvoerder van Oranje, Virgil van Dijk. Op een persconferentie zei Carlos Queiroz dat de druk op zijn spelers enorm is en dat je voetballers gewoon moet laten voetballen. Dat is lastig genoeg, want het Iraanse volk is al maanden in opstand tegen het religieuze regime. Als je weet dat je landgenoten worden vermoord, hoe moet je dan je land vertegenwoordigen?

Kort voordat het Iraanse voetbalelftal vertrok naar Qatar, werden de spelers nog ontboden bij president Ebrahim Raisi, de man die opdracht geeft tot geweld tegen zijn burgers. Ongetwijfeld heeft hij ze duidelijk gemaakt dat politieke statements niet de bedoeling zijn.

‘Ze moeten weten dat wij achter ze staan’

Maar de Iraanse voetballers volgen hun eigen morele kompas. Tijdens het spelen van het nationale volkslied kort voor hun wedstrijd maandag 21 november tegen Engeland, zongen ze niet mee, maar hielden ze demonstratief de kaken op elkaar.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw