Premium Lock COVID en economische problemen beschadigen Chinese Communistische Partij

30 november 2022Leestijd: 3 minuten
Chinese betoger wordt gearresteerd door politie tijdens coronademonstratie. Foto: ANP

Demonstranten in China komen wegens strenge coronamaatregelen in opstand tegen de Communistische Partij. Jonathan Holslag vreest dat het gemor van de bevolking voor nog meer onderdrukking en propaganda zal zorgen. De Communistische Partij kan geen kant op.

‘Weg met de Partij,’ scandeerden demonstranten in Sjanghai. Op vele andere plekken in China eisten betogers dat er een einde komt aan de strenge COVID-maatregelen en dat er meer vrijheid komt. Dat is ongekend. De Chinese leiders zitten verstrikt in hun eigen propaganda. De draconische maatregelen tegen COVID werken niet, maar Peking kan zich geen ommezwaai veroorloven. Het gemor van de bevolking zal daarom worden beantwoord met nog meer onderdrukking en propaganda.

Jonathan Holslag (1981) schrijft elke woensdag een blog over internationale ontwikkelingen voor ewmagazine.nl. Hij is als politicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Holslag schreef diverse boeken, in het bijzonder over Azië en de opkomst van China en de gevolgen daarvan voor Europa.

Deels is het begrijpelijk dat Peking met de pandemie worstelt. Begin er maar eens aan in een land met 1,4 miljard inwoners. Maar in plaats van die uitdaging te onderkennen, heeft de Chinese overheid het probleem willen verdoezelen. Dat werd al duidelijk door de censuur aan het begin van de pandemie. Hierdoor ging kostbare tijd verloren en daar draagt de hele wereld nu nog de gevolgen van.

China werkt aan opvolger Sinovac-vaccin

Wat daarop volgde, leek vaak eerder het overleven van de Communistische Partij te beogen dan van de kwetsbaarste burgers. Omdat de Partij de wereld weleens wilde laten zien wat zij kon, weigerde zij westerse vaccins. Nochtans waren die soms bijna dubbel zo doeltreffend als het Chinese Sinovac. Bijna een jaar lang probeerde China de  Wereldgezondheidsorganisatie te laten bevestigen dat de Chinese zero-COVID-aanpak superieur was, terwijl dat niet het geval was.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw