Premium Lock Europa, let op het gestook van Erdogan in de Middellandse Zee

12 oktober 2022Leestijd: 3 minuten
ISRAEL - TURKEY - DEFENCE - NAVY - DRILLS

Net zoals de Russen aan de vooravond van de invasie in Oekraïne, vindt de meerderheid van de Turken het spierballengerol van Erdogan zinloos en kan een conflict met Griekenland catastrofaal zijn. De vraag is of die bezorgdheid deze autoritaire leider tegenhoudt, schrijft Jonathan Holslag.

Wie denkt dat de stukgelopen territoriumdrift van Vladimir Poetin een rem  zet op het verlangen van andere leiders om hun grondgebied te verruimen, zou dezer dagen zijn blik eens moeten richten op de Middellandse Zee. Daar zet de Turkse president Recep Tayyip Erdogan alle zeilen bij om gestalte te geven aan zijn Blauwe Moederland en daardoor zit het er bovenarms op met Griekenland.

Net zoals de Russen aan de vooravond van de invasie in Oekraïne, vindt de meerderheid van de Turken het spierballengerol van Erdogan zinloos en kan een conflict catastrofaal zijn. De vraag is of die bezorgdheid deze autoritaire leider tegenhoudt.

Jonathan Holslag (1981) schrijft elke woensdag een blog over internationale ontwikkelingen voor ewmagazine.nl. Hij is als politicoloog verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Holslag schreef diverse boeken, in het bijzonder over Azië en de opkomst van China en de gevolgen daarvan voor Europa.

Griekenland heeft Turkije alvast van repliek gediend

Eén van de oorzaken van de oplopende spanningen, betreft het Turkse plan om samen met Libië naar gas te zoeken. Ankara en Tripoli hebben daarvoor een gezamenlijk maritiem gebied afgebakend dat dwars door de Middellandse Zee loopt. Het doorkruist de Griekse exclusieve economische zone, of EEZ.

Maar het recht om grondstoffen in die EEZ uit te baten, komt Griekenland toe. Het Turks-Libische gebied loopt vlak langs Griekse eilanden als Kreta en Rhodos. De vraag is nu vooral waar de twee zullen beginnen met hun zoektocht naar gas in het gebied: nabij Kreta ofwel meer naar het zuiden, in de Libische EEZ.

Griekenland heeft Turkije alvast van repliek gediend. Twee jaar geleden keurde het Griekse parlement een soortgelijke samenwerking met Egypte goed. Het Grieks-Egyptische gebied overlapt een flink stuk van het Turks-Libische gebied. Egypte staat eveneens op zeer gespannen voet met Turkije. Vorige week was de Griekse buitenlandminister in Egypte om te bekijken wat de volgende stappen zullen zijn in de zoektocht naar grondstoffen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw